За направата на една хубава маска се използва червена върба,

...
За направата на една хубава маска се използва червена върба,
Коментари Харесай

Кукерската маска трябва да е страшна

За изработката на една хубава маска се употребява алена върба, която преди да бъде направена, би трябвало да престои минимум една година. Изработването може да отнеме до няколко месеца. Това описа пред БГНЕС Никола Ставрев от село Елов дол, община Земен - един от майсторите в работилницата за изработка на маски, част от културния фестивал „ Сурва ” в Перник.

Според майстора, макар модерното време, фестивалът има своето бъдеще. Макар и по-малко, към момента има искащи, които да научат занаята. Най-важното за една маска е тя да бъде страшна, с цел да гони злите духове и караконджули, съгласно традицията. Може да се употребяват зъби от животни, гъши пера, дълги косми от коза, само че най-важното е маската да бъде страшна. От работилницата прецизираха, че има искащи, които са на по 10-11-годишна възраст да практикуват този поминък, даже към този момент могат да се похвалят с по 2-3 направени маски.

Днес е последният ден на кукерския фестивал в Перник. Близо 3 дни перничани и доста посетители от България и чужбина се радваха на кукерските дефилета, изложения, кулинарни демонстрации, работилници за маски и доста други.

Тази година вземат участие над 7 500 души, от които над 1000 са деца. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР