За началото на българската най-нова история (т.е. след Освобождението) фактологичната

...
За началото на българската най-нова история (т.е. след Освобождението) фактологичната
Коментари Харесай

Първият български статистически сборник е със свободен достъп на страницата на НСИ

За началото на българската най-нова история (т.е. след Освобождението) фактологичната информация е нищожна. Особено що се отнася до водене на статистика - една напълно нова просвета за младата страна. Но се оказва, че Княжество България има един доста обстоен статистически алманах, цялостен с обстоятелства, числа и най-разнообразна информация. И то в размер, за който може да завижда всеки актуален статистик.

Националният статистически институт разгласява в интернет страницата си, гратис и в цялостен вид, цифрово копие на първия статистически алманах на Княжество България. Самият алманах навършва 120 години от издаването си - появява се през 1897 година по поръчка на тогавашното " Статистическо-топографическото поделение при щаба на армията " и има за съставител капитан Атанасов.

Общо 520 страници с информация за държавното устройство, географското състояние, етнографията, територията, земеделието и скотовъдството. Публикувани са сведения за царския дом и семейство, за българския държавен герб, щемпел и знаме. Може да се откри информация още за устройството на страната - законодателната и изпълнителната власт, за административното разделяне на страната, за Върховната счете палата, за финансовите и митническите ръководства, за правосъдното и църковното устройство.

В сборника има данни за естествените дадености на Княжеството. Съществена и доста забавна за нас част от обявата съставляват демографските данни, като са направени съпоставения сред двете преброявания на популацията - през 1888 и 1893 година. Миграционните процеси са показани по окръзи и околии. Изданието е богато на карти за състава на популацията по изповедание, майчин език, просветеност, пол, плътност и други.



Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР