За момента, тъй като все още не е в сила

...
За момента, тъй като все още не е в сила
Коментари Харесай

Отпадането на таксите за студентите няма да повиши инфлацията у нас

За момента, защото към момента не е в действие анулацията на таксите в държавните университети, няма въздействие върху инфлацията. Ако бъде признато това, то сигурно ще има въздействие върху инфлацията в посока нейното намаление. Това сподели ръководителят на Националния статистически институт Атанас Атанасов по време на чуването си в Народното събрание по отношение на индикаторите, имащи отношение към дейностите на държавното управление за приемане на еврото, съобщи кореспондент на " Фокус " .

Председателят на Национален статистически институт обясни, че процентът, с който ще се намали инфлацията зависи от обсега на мярката и дали въобще тя ще бъде въведена. Но бе безапелационен, че понижението ще бъде дълготрайно.

Попитан за това дали намаляването на цените на рандеман на дървесината ще окаже въздействие върху инфлацията, той изясни, че с цел да има смяна, която да окаже резултат, то това би трябвало да бъде в цената за крайния консуматор.

" Инфлацията е последният аршин, който България към момента не съумява да покрие от критериите за участие в  еврозоната ", сподели той по-рано в ревюто си.

Той увери обаче, че инфлацията не може да се манипулира посредством структурата на потребителската кошница.

" Ако една стокаси трансформира цената, само че си утежнява качеството ", значи имаме инфлация.

Той сподели, че Национален статистически институт не прави прогнози каква ще бъде инфлацията или какъв ще бъде брутният вътрешен артикул. Единствената прогноза, която се прави от Национален статистически институт, е обвързвана с демографската картина.  

Атанасов съобщи, че Национален статистически институт работи прецизно, спазвайки Кодекса на европейската статистическа процедура. Той бе безапелационен, че върху Национален статистически институт няма напън и съобщи, че ще си подаде оставката незабавно, в случай че някой се опита да окаже подобен.

" Отричам върху мен да е оказван напън да трансформирам или манипулирам каквито и да било статистически данни ", безапелационен бе Атанасов.

" Ще има специфична задача на " Евростат " есента в България, кяото ще бъде отдадена напълно на инфлацията ", разгласи той.

Той добави, че от вчерашния ден има задача на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Национален статистически институт, която също ревизира по какъв начин се мери инфлацията у нас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР