За много ученици и студенти напрежението преди изпит е прекалено

...
За много ученици и студенти напрежението преди изпит е прекалено
Коментари Харесай

Как да се справим със стреса преди изпита?

За доста възпитаници и студенти напрежението преди изпит е прекомерно мощно. А то може да попречи на човек да даде най-хубавото от себе си. Предлагаме ви няколко съвета, които могат да понижат напрежението в предизпитните дни.

Известно напрежение е неизбежно

Това е методът, по който природата ни настройва в режим на оптималната успеваемост - държи ни будни, мобилизирани и нащрек. Готови сме да работим на цялостна мощ. Но в множеството случаи стресът надминава тази здравословна естествена реакция и вместо да оказва помощ да впрегнем силите си, ни блокира.

Не учете вечерта преди изпита

Един от най-често повтаряните препоръки, които най-трудно се съблюдават. Времето в никакъв случай няма да е задоволително. Наспете се добре. Ако се безпокоите прекомерно доста и не можете да превключите, пробвайте следното. Вместо да се мъчите в последния миг да натъпчете в главата си нови познания, преговаряйте умерено това, което към този момент знаете. Не единствено ще затвърдите наученото, само че ще придобиете и повече убеденост. Не се безпокойте, в случай че не можете да се концентрирате. По-важно е на идващия ден да сте във форма.

Раздвижете се

Физическата интензивност е отличен метод за справяне със напрежението - даже единствено десетина минути прекарани в тичане, каране на колело, или извършения, имат мигновен успокоителен и освежителен резултат.

Сутринта преди изпита

Станете в точния момент, тъй че да имате време умерено да закусите и да стигнете - нито прекомерно рано, нито в последния миг.  В най-напрегнатите минути преди началото на изпита дълбокото дишане е най-хубавата релаксираща техника - надълбоко поемане, задържане колкото се може повече, издишване. Бройте вдишванията и повторете колкото пъти е належащо.  И помнете, спокойствието и положителното въодушевление са незаместим асистент.

Съвет за родители

Осигурете на детето си ведра и спокойна конюнктура. Погрижете се да се наспи. Бъдете подготвени да го изслушате, а не толкоз да давате препоръки. Помнете, че един изпит не взема решение един път вечно ориста на човек. Възможностите постоянно са повече, в сравнение с можем да си представим. Накарайте детето ви да почувства, че го подкрепяте и обичате без значение от всичко. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР