За много родители отглеждането на дете, което се вслушва в

...
За много родители отглеждането на дете, което се вслушва в
Коментари Харесай

Три начина да разговаряте с децата си, така че те да се вслушват

За доста родители развъждането на дете, което се вслушва в думите им, може да е един от най-трудните и значими уроци в живота.

Умението да се вслушва е от значително значение освен за ранното развиване на детето, като му дава опция да се учи и да се пази, само че също по този начин е изключително значимо за построяването на връзки и постигането на професионални триумфи на по-късен стадий в живота.

Въпреки това постоянно имаме чувството, че детето не може или не желае да ни изслушва, което води до разногласия и гневни прояви, а разминаването сред позицията на родителя и на детето е километрично.

Нещата обаче не би трябвало да стоят по този начин, съгласно специалиста по наставнически грижи Камила Милър. Описвайки учредената в Съединени американски щати тристепенна рамка като “липсващата стъпка в родителските грижи,” Милър споделя пред CNBC, че тя може да помогне за преоформянето на всеки спор и да разреши на детето да реализира задачите си в границите на родителските граници.

“Вие получавате каквото желаете и детето получава каквото желае. Ситуацията е печеливша за всички,” споделя Милър, създател на уеб страницата кeepingyourcoolparenting.com.

Ето какви са трите стъпки, с цел да накарате дето си да слуша, съгласно Милър.

1. Казвайте това, което виждате

Първата стъпка в “езика на изслушването” е елементарна: Казвайте това, което виждате. Вместо да налагате своята преценка на държанието на детето ви, устоявайте на порива да реагирате и много безусловно изкажете това, което виждате

Например може да си мислите, че детето ви не споделя, а на вас ви се желае да го прави, само че в неговите очи то е заето да си играе. Кажете следното: “Зает си да си играеш с тази играчка.” Също по този начин, може да си мислите, че детето ви дава отговор, до момента в който в неговата глава то просто е разочаровано. Отбележете това: “Разочарован си от тази обстановка.”

“Вашето дете има потребността да усеща, че е чуто преди да може да слуша вас,” споделя Милър. “Когато детето ви усеща, че не е чуто, то счита, че не обръщате внимание на неговите стремежи и потребности и счита, че му казвате, че методът, по който се усеща, е неверен.”

Това не значи, че би трябвало да се поддавате на неговите условия. Това обаче ви дава опция да се поставите не негово място и да определите повода за неговото държание. “Като родители постоянно подхождаме с условие или молба, без да сме отчели какво желаят нашите деца първо,” споделя Милър. “Ако вас не ви е грижа какво желае детето, него няма да го е грижа какво желаете вие.”

2. Предложете решение

След като сте разбрали държанието на детето и сте посочили съпричастност, ще бъдете в по-добра позиция да му помогнете да продължи напред и да откри решение. Ако то показва държание, което вие на харесвате, помогнете му да пренасочи тази сила към нещо, което харесвате.

Например, детето скача по дивана, само че вие предпочитате да не го прави. Отчетете желанието му да скача и да изпуска парата, само че му помогнете да насочи тази сила на друго място, като да вземем за пример пода или батут. Детето може да упорства да получи нова играчка, а неговият рожден ден тъкмо е минал. Помогнете му да намерения за способи, посредством които ще може да си я купи единствено, като да вземем за пример в случай че изкарва повече джобни пари.

“Важно е да търсите потребността, която стои зад съответното държание и да помагате на детето да задоволи тази потребност по метод, който е допустим за вас,” споделя Милър. Ако пък детето показва държание, което ви харесва, също го отчетете и способствайте това да оказва помощ за насърчаването на сходен вид държание в бъдеще.

3. Завършвайте мощно

Когато сте деескалирали обстановката и сте стигнали до компромис, приключете полемиката, като наблегнете някаква мощна линия, която детето ви е посочило.

Избягвайте да структурирате противоположната връзка със себе си в центъра, като “Много се веселя, че направи това.” Вместо това поставете детето на фокус, като кажете: “То си толкоз добър в решаването на проблеми, откри метод да оправиш това.”

По този метод детето ще припознае себе си като деен участник в обстановката, който има мощни качества за вземането на решения, които е по-вероятно да бъдат повтаряни с времето.

Промяна във вашата лична реакция

И въпреки рамката на “езикът на изслушването” да е структурирана кардинално за деца, тя може да бъде прилагана и за други възрастови групи и обстановки, включително младежи, сътрудници и сантиментални връзки, счита Милър.

В случая с младежите, да вземем за пример, в случай че казвате какво виждате, това може да им помогне да схващат по-добре себе си, когато се държат извънредно, до момента в който в това време отварят каналите за връзка с вас като родител.

“Като цяло повода хората да се държат неприятно или да крещят е нуждата им от власт,” споделя Милър, отбелязвайки потребността това предпочитание да се почита.

Междувременно, в случай че в действителност изслушвате и разбирате гледните точки на другите хора, това може да ви помогне да бъдете по-внимателни и състрадателни като персона. „ Това, в действителност, е схващане и на личното ви държание “, споделя още Милър. "Най-бързият метод да променим реакцията си е като променим метода, по който гледаме на нещата. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР