За мен метрото е най-важният стратегически проект, който промени София

...
За мен метрото е най-важният стратегически проект, който промени София
Коментари Харесай

Фандъкова: Метрото промени София и я превърна в съвременен европейски град


За мен метрото е най-важният стратегически план, който промени София и я трансформира в актуален европейски град. Метрото увеличи качеството на живот в доста от кварталите. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция кметът на София Йорданка Фандъкова  Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си обучение в 35-а съветска във връзка 25-ата годишнина на софийското метро, която се отбелязва на 28 януари.

Днес метромрежата е 52 км, три диаметъра, с 47 станции и обслужва над 350 хиляди души на ден, уточни Йорданка Фандъкова  Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си обучение в 35-а съветска. Тя сподели, че сега се строят три км метро към кв. „ Левски Г ", следва построяването на нов сектор към „ Слатина ". За мен метрото е планът, с който променихме София, и той постоянно е бил стратегически приоритет в работата ми, съобщи кметът.

За годините, през които е кмет, Йорданка Фандъкова  Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си обучение в 35-а съветска съумява да отбрани над 2,5 милиарда лева за строителство на метрото и за преносим състав, като от тях към 400 млн. лева са личните средства, обезпечени от бюджета на Столичната община.

По думите на кмета главно предизвикателство пред целия градски превоз през последните две-три години е неговата прехрана. По време на коронавирус пандемията освен не спряхме работата на градския превоз и на метрото, а в противен случай - не разредихме линиите, тъй като София е огромен град и желаех да бъдат обезпечени всички действия в града. Наложи се да дофинансираме сензитивно градския превоз, включително и метрото, уточни Фандъкова.

Метрото е голям и сполучлив план, който се случва с помощта на напъните на доста хора, уточни столичният кмет. За да може да се случи, първо са градоустройствените процедури и по-късно финансирането, акцентира кметът Фандъкова.  

Тя сподели, че по време на коронавирус пандемията е имало месеци с 2/3 спад на пътуващите, като едвам в този момент стартира връщане на 90% на пасажерите. Тези рецесии в продължение на три години бяха извънредно съществени. Смятам, че се справихме, тъй като положихме големи старания да следим и да ръководим този развой всекидневно с цената на точни планове, строга финансова дисциплинираност, на сензитивно понижаване на разноските и финансовата поддръжка от бюджета на общината за метрото, уточни Фандъкова.

През 2023 година ще са подготвени два основни проекта за развиване на метрото. Нова права от метростанция „ Люлин " към Околовръстния път, с една междинна станция, която ще обслужва втори и трети микрорайон в „ Люлин ", както и секторът на метрото към Студентски град, осведоми столичният кмет. По думите ѝ основният проектант на София към този момент работи по подробния организационен проект на трасето от бул. „ Черни връх " през кварталите „ Кръстова вада ", „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново " до Студентски град. Това ще бъде огромен триумф за тази част на града, акцентира Фандъкова. 

Тя изрази вяра, че и ръководещите след нея ще имат разбирането, че с метрото се развива целият град и няма да спрат и блокират работата. Защото метрото не е даденост, а е резултат от визия за развиването на града и доста сериозна политическа воля това да се случва, сподели Йорданка Фандъкова  Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си обучение в 35-а съветска.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР