За мен големият проблем е критерият за ценова стабилност, който

...
За мен големият проблем е критерият за ценова стабилност, който
Коментари Харесай

България има възможност да влезне в Еврозоната през 2025 г

" За мен огромният проблем е критерият за ценова непоклатимост, който България още не е изпълнила по пътя си за участие в еврозоната и добави, че днешната висока инфлация по света затруднява осъществяването на тази задача ", сподели през вчерашния ден изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за стопанската система в полза на хората, Валдис Домбровскис в академичното си слово, откакто беше почетен с почетното звание " Доктор хонорис идея " на Университета за национално и международно стопанство (УНСС) на гала във висшето учебно заведение.

Ние виждаме, че евентуално България ще извърши критериите за дълготрайните лихвени проценти, стабилността на валутния курс в границите на валутния механизъм ERM II и постоянните обществени финанси, сподели Домбровскис. Да, неподходящите външни условия водят до закъснение на проектите за присъединение на България към еврото, уточни още той.

Присъединяването към еврозоната обаче следва да остане крайната цел и следва да се случи незабавно, откакто бъдат изпълнени изискванията, уповавам се, след не повече от година, съобщи в УНСС Валдис Домбровскис. Той добави, че EК ще продължи да работи в България в това направление.

" Инфлацията е знак, който не се трансформира доста бързо, няма да се случи през идващите няколко месеца. Това, че България няма да успее да се причисли към еврозоната от 1 януари, беше обединено мнение и на българското държавно управление, и на Европейската комисия ", акцентира още той.

Валдис Домбровскис посочи също по този начин на церемонията, че на първо място поемането по пътя към присъединение към еврото значи слагане на България в сърцето на европейския план. Както всяка една страна, подготвяща се да одобри еврото, България би трябвало да извърши четирите критерии за конвергенция - ценова непоклатимост, непоклатимост на обменния курс, постоянни обществени финанси и доближаване на лихвените проценти.

Автор: Сибила Кусева



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР