За мен е изключително важно, че днешната среща продължава на

...
За мен е изключително важно, че днешната среща продължава на
Коментари Харесай

ИТН към Габриел: В изпълнителната власт трябва да има експерти, но не даваме безусловна подкрепа

За мен е извънредно значимо, че днешната среща продължава на идващ стадий.Важно е да има цели, само че е значимо да има и ограничения и периоди. Днес стоя пред вас, с цел да помислим за идната стъпка – за формата на държавното управление. Моето предложение е това да бъде експертно държавно управление с съответни цели и периоди.

Това съобщи претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел на среща с ПГ на „ ИТН " (ИТН), съобщи кореспондент на БГНЕС.

Тошко Йорданов от своя страна изясни, че що се отнася до експертен кабинет, от Има Такъв Народ са на мнение, че в изпълнителната власт би трябвало да има хора специалисти, а не политически лица.

„ Понякога не разбирам по какъв тъкмо метод водите договарянията за този предстоящ кабинет, тъй като мина доста време и част от нещата, които си казахме, ще ги повторим ", уточни той.

Йорданов изясни, че това не значи, че някои политици не са специалисти, а, че приказва за политически водачи, които доста постоянно мечтаят да бъдат министри или министър председатели, което постоянно изкривява по-късно взаимоотношенията сред законодателната и изпълнителната власт.

„ За нас е значимо, би било по-правилно в тази конюнктура страната да има постоянно определено държавно управление с по-широка поддръжка от повече партии, защото една партия не може да ръководи сама ", изясни той и добави, че е належащо съответните министри да бъдат специалисти в тази област, която ще оглавяват, тъй като другото ще е безконтролно.

Според него е доста значимо и каква стратегия ще извършва това държавно управление. Йорданов уточни, че от Има Такъв Народ са гледали срещата с Българска социалистическа партия. „ Ние сме дясно мислещи в стопански проект хора и партия. Истината е, че финансовото положение на страната е зле и без рестриктивен бюджет в известна степен за преодоляване на инфлацията и на задаващата се дългова рецесия не е добре да се върви по път, в който ще има необятни пръсти на съответния финансов министър и висок бюджетен недостиг ", безапелационен е той.

„ Ние поддръжка бихме дали за съответни неща и за съответна посока на развиване на страната. Най-тежкото нещо е бюджетът. Но бюджет с недомислени разходи, задължаващи българите, ние няма да подкрепим, надлежно няма и подобен вид държавно управление ", съобщи Йорданов.

Той уточни, че в Има Такъв Народ има специалисти във всички сфери.

Габриел означи, че за всички е ясно, че се намираме в извънредно комплицирана обстановка и конюнктура, като акцентира, че постоянното държавно управление би трябвало да бъде обединено към цели, които би трябвало да бъдат доста ясно заложени като рамка.

„ Когато си приказваме за бюджетът, който би трябвало да бъде признат през 2023 година, мисля че всички сме наясно, че с цел да влезем в елементи, би трябвало да има държавно управление ", сподели претендентът за министър председател, само че посочи, че недостиг от 3% е изцяло изпълним за бюджетът за 2024 година

Според Габриел разсъдъкът и салдото е това, което сплотява ГЕРБ-СДС и Има Такъв Народ. Тя удостовери, че търси необятна поддръжка, която да бъде обществена, по ясно обрисувани цели и ограничения, с цел да разреши да се стъпва по основа, която може да бъде постоянна.

В умозаключение Тошко Йорданов съобщи, че могат да дадат поддръжка без идеологически обвързаности на всяка една политическа партия, като прикани да не бъдат обсъждани като безусловна поддръжка, както и че ѝ предстоят тежки диалози що се отнася до стопанска система и финанси.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР