За мен е истинско удоволствие да ви приветствам с вашето

...
За мен е истинско удоволствие да ви приветствам с вашето
Коментари Харесай

Радев: Продължава отливът от българската армия, нужни са аварийни мерки

За мен е същинско наслаждение да ви поздравявам с вашето дипломиране - венецът на вашите старания и непримиримост по време на интензивното образование в академията. Като ученик на Военната академия, мога да доловя вашето неспокойствие, упоритости и упования. От опита ми в българската войска мога да споделя, че триумфът ще бъде с тези от вас, които осъзнават действителностите, които знаят дилемите, които би трябвало да изпълнят, в каква среда ще търсят решението им и какви цели си слагат. Това съобщи президентът Румен Радев на формалното връчване на дипломите на слушателите от випуск „ Васил Левски ” - 2023 на Военна академия „ Георги Стойков Раковски “.

„ Знам, че осъзнавате сериозните провокации пред вас на фона на комплицираната геополитическа обстановка и комплексните закани и опасности пред сигурността ни. Отстояването на националните и групови ползи ще изисква все по-отговорно държание, от ден на ден старания и от ден на ден подготовка “, сподели президентът.

„ Убеден съм, че следите от близко войната близо до нас. С преподавателите си сте оценени задълбочено хода на бойните дейности и сте набелязали насоки за своя професионален път “, добави той.

Той показа своите визии за войната, разяснявайки значимостта на инфраструктурата, всеобхватната логистика, подвижността, инженерните уреди, системите за наблюдаване, разузнаване, връзка и все по-широко прилагане на космоса и качествата да се обвържат войските. Пълноценното взаимоотношение сред родовите и типовете войски. Способността бързо да се намират и приспособяват високотехнологични и евтини решения, носещи асиметрично преимущество. Използването от ден на ден на дронове. Все по-растящото значение на радиоелектронната битка и кибероперациите.

„ Най-важният фактор - това е индивидът, неговият военен дух, мотивация, подготовка, самостоятелно съоръжение и обезпечаване. Подготовката и способността на командния състав да построява гъвкави и ефикасни системи за ръководство и да вземе навременни и съответни решения. Това са единствено част от решенията, които би трябвало да вземете “, добави той.

„ Огромният проблем е кадровият. Продължава отливът от българската войска. Необходими са не рискови, а спешни ограничения за привличане на хора с качества, за задържането им с съответни обществени стратегии “, безапелационен е Радев.

„ Разбира се, ще продължите да работите по огромните планове, само че чакам да работите не по-малко интензивно за редица по-малки планове, които имат голям резултат “, акцентира още той.

Той се обърна и към випусниците от Република Северна Македония: „ Вие ставате част от напъните за добросъседство сред страните ни. “

Министърът на защитата Тодор Тагарев също поздрави дипломантите, като акцентира, че след три десетилетия на промяна на НАТО, през днешния ден още веднъж има ясна опасност – Руската федерация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР