За мен е гордост да получа това академично признание точно

...
За мен е гордост да получа това академично признание точно
Коментари Харесай

Илхан Кючюк, Доктор хонорис кауза: Работя знамето на РСМ да се развее в Брюксел

„ За мен е горделивост да получа това академично самопризнание тъкмо през днешния ден, ден откакто Република Северна Македония означи своя народен празник - Деня на независимостта. За всяка страна този ден е специфичен. За мен обаче той има и спомагателна стойност, тъй като моята татковина България е първата страна в света, признала независимостта на тогавашна Македония. Първа видя новите благоприятни условия за развиване на страната, първа й подаде ръка в сложните моменти на създаване на модерната европейска държавност “. 

Това съобщи евродепутатът Илхан Кючюк, откакто бе почетен с почетното звание „ Доктор хонорис идея “ на Американския университет в Европа - ФОН за особения му принос в развиването на научното и просветително съдействие и одобряване на европейските полезности и просвета във висшето обучение. На церемонията участваха министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, ръководителят на Народното събрание Талал Джафери, посланикът на България в РСМ Авгел Ангелов, някогашният министър-председател на РСМ Зоран Заев, евродепутати, народни представители на Народното събрание в Македония, дипломати, представители на университетските среди.

„ Като непрекъснат докладчик на Европейския парламент аз съм приел за своя идея правото на Северна Македония изцяло без значение да отстоява своето почтено място в Европа, да търси нови партньорства и другарства. И имам вяра, че с помощта и на България няма да е надалеч времето, когато знамето на Северна Македония ще се развее в Брюксел, паралелно до тези на държавите-членки в Европейски Съюз “, сподели още Илхан Кючюк.

Ето и цялата му тирада:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ КОВАЧЕВСКИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОБРАНИЕТО ДЖАФЕРИ,

УВАЖАЕМИ ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ГРУБИ,

УВАЖАЕМИ МИНИСТРИ,

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЦАНОСКИ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО РЕКТОР НА AMERICAN UNIVERSITY OF EUROPE – FON,

СКЪПИ ГОСТИ,

Винаги съм гледал на образованието като на жив организъм, като на дете, на което всекидневно би трябвало да се обръща особено внимание, с цел да се построи като ценностна персона. Знанието не е вродено, никой не се ражда просветен и компетентен, образованието единствено по себе си не трансформира света, само че хората, избрали образованието имат пред себе си явен небосвод по какъв начин да случат смяната. Образованието е знак за тъждество, то дава продуктивни резултати, обезпечава бъдещи водачи, дава убеденост, образованието е верният развой за трансформиране на актуалното общество. С тези думи бих желал да изкажа своята голяма признателност на American University of Europe - FON и персонално на Сефер Цаноски за достойнството да бъда почетен със званието „ Доктор хонорис идея “. То е самопризнание освен за мен като политик и жител, само че и за партиите от демократичното семейство, което съставлявам и за които образованието е висша полезност в актуалния свят. То дава освен напредък и развиване на всяко едно общество. Образованието е средство за приобщаване на народите, за съгласуваност на обществата. Образованието дава визията на една страна. А новаторското, съвременно и качествено обучение на международно равнище, което American University of Europe - FON предлага на своите ученици, е гаранция, че  Северна Македония решително върви по ценностния път, който ще я направи част от евроатлантическия свят. 

За мен е горделивост да получа това академично самопризнание тъкмо през днешния ден, ден откакто Република Северна Македония означи своя народен празник - Деня на независимостта. За всяка страна този ден е специфичен. За мен обаче той има и спомагателна стойност, тъй като моята татковина България е първата страна в света, признала независимостта на тогавашна Македония. Първа видя новите благоприятни условия за развиване на страната, първа й подаде ръка в сложните моменти на създаване на модерната европейска държавност. 

Аз самият като непрекъснат докладчик на Европейския парламент съм приел за своя идея правото на Северна Македония изцяло без значение да отстоява своето почтено място в Европа, да търси нови партньорства и другарства. И имам вяра, че с помощта и на България няма да е надалеч времето, когато знамето на Северна Македония ще се развее в Брюксел, паралелно до тези на държавите-членки в Европейски Съюз. Северна Македония избра нееднозначния път да построи мултиетническо общество, в което съжителстват всички. Охридският рамков контракт постави основите на това взаимно общуване, което се трансформира в образец за мултикултурна народна власт. И през днешния ден това се прави оценка и от интернационалните сътрудници. Северна Македония осъзнато избра пътя на добросъседството и другарството, подписвайки контракта с България през 2017 година и Преспанското съглашение през 2018, които отвориха пътя на страната към НАТО и Европейския съюз. Днес Северна Македония е почитан член на НАТО и сaмо преди няколко месеца пътя й към Европейски Съюз беше открит. 

Говорейки за Европейския съюз държа да кажа, че в него всяка страна влиза със своята история и еднаквост. Така ще бъде и със Северна Македония. Европейски Съюз не претопява разликите, а в противен случай - дава им опция да се развиват. И това е най-голямото благосъстоянието на Съюза - неговото разнообразие. Ние, европейците, имаме потребност от Северна Македония в Европейски Съюз. Имат интерес и всички съседи на Северна Македония, в това число България като неин комшия.

Оказа се, че България и Северна Македония са околните далечни. Може би и това е ориста на най-близките, от време на време да са отдалечени. Най-честото пояснение за това е изгубеното доверие и непознаването един различен. Скъсаните мостове могат да се възстановят единствено след построяването на нови, споделя в едно свое изявление нобеловият лауреат Иво Андрич. 

Пример за създаване на мостове са партньорските връзки сред American University of Europe - FON и Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси. Неговият ректор проф. Борис Велчев видя големите благоприятни условия, които дава университетското съдействие на младежите в Северна Македония и България. Сътрудничеството сред двата университета в региона на докторските стратегии, опцията за двойни дипломи на студентите от Американския университет в Европа – FON, дават нови вероятности за професионално и кариерно развиване в Европа. И аз благодаря на проф. Борис Велчев и на ректора на University of Europe - FON проф. доктор Биляна Пулеска Янушевска, проф. Александра Сърбиновска-Дончевски и на целия екип за образеца, който дават.

Още един подобен добър образец за съдействие е сред Американския университет в Европа - FON  и ThriveDX, Израел, които доста скоро взаимно откриват Cyber ​​Security Academy, която ще бъде районен център за образование на експерти в региона на киберсигурността.

Очаквам в най-скоро бъдеще да забележим сходни партньорски връзки сред организации и в други публични, обществени и стопански сфери. А за какво да не стигнем и по-далеч? Защо да нямаме един ден и общи просветителни стратегии, общи енергийни планове, общи батальони в границите на НАТО, обща дипломатически задачи, изключително когато живеем в свят на лимитирани запаси?

Европа е континент на опциите. И аз желая Република Северна Македония и изключително нейните младежи да имат достъп до тези благоприятни условия. Искам жителите на Северна Македония да усетят изгодите от участието в Европейски Съюз, по този начин, както ги усещат жителите на България, Гърция, Румъния. И аз ви давам обещание, че ще продължа да работя за това. 

Уважаеми дами и господа,

през днешния ден на територията на Европа се води война, нещо за което бяхме не запомнили. Никой не допускаше, че ще пристигна ден, в който още веднъж ще господства правото на мощния, а не силата на правото. Случилото се в Украйна промени Европейски Съюз. За първи път Съюзът предприе немислими до момента дейности. Но макар компликациите и следствията от войната съм уверен, че Европейски Съюз ще излезе по-силен и единен, и от тази рецесия.

Съгласете се обаче, че същинско европейско обединяване не може да се получи без страните от Балканите да се завърнат в личния си дом. Не е задоволително единствено декларативнотозаявяване, че те принадлежат към Европейски Съюз. Трябва да се основат модели за краткосрочна и реалистична интеграция. Европейският съюз не може да бъде муден и променчив, когато става въпрос за Западните Балкани. Най-малко в този момент, в тази комплицирана геополитическа обстановка, можем да си позволим да водим продължителни и безрезултатни договаряния с Албания и Северна Македония. Членство на двете страни би трябвало да се случи в обозримо бъдеще. Същото се отнася и за Черна Гора. Босна и Херцеговина би трябвало да получи безапелационна европейска вероятност, получавайки статут на претендент член. Сърбия и Косово би трябвало да открият връзки, които не ги връщат към предишното, а ги водят към бъдещето. И Косово да получи по този начин предстоящата визова либерализация. Интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз с изключение на, че е основна част от моята професионална биография се трансформира и в персонална идея. Званието, с което ме удостоявате ми дава още по-голяма мотивация и убеденост да работя за европейското бъдеще на района.

Благодаря Ви за вниманието!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР