За мен е чест да бъда сред първите, говорили пред

...
За мен е чест да бъда сред първите, говорили пред
Коментари Харесай

Румен Радев: Не можем да допуснем пилеене на историческо време

За мен е чест да бъда измежду първите, говорили пред 47-ото Народно заседание. Поздравявам ви вас, националните избраници, на които хората гласоподаваха доверие да ги съставляват. Надеждите са големи, а залогът - съдбоносен. С тези думи стартира тържественото си послание към новите депутати президентът Румен Радев.

Мнозинството към този момент сподели " не " на превзетата страната и реставрирането на тоталитаризма. Трябва да се върнат на българите свободата и справедливостта. Тези полезности са условия за превъзмогването на бедността. Нужен ни е консенсус към реформаторските сили. От този консенсус зависи дали ще има държавно управление, зависи и ориста на хората, които чакат неотложни парламентарни решения за предоляване на рецесията. Приветствам авансово започнатите диалози сред евентуалните сътрудници, обърна се Радев към възможните съдружни сътрудници.

В България протичат дълбоки публични процеси по възстановянане на демокрацията и държавността. Вие сте призвани да създадете условия за възобновление на свободното слово като поръчител за бистрота и плурализъм, да върнете жителите в ръководството и доверието в изборния развой, добави президентът.

Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време. Нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата. Обществото ни чака най-накрая актуализация на изборните описи преди броят на гласоподавателите да е надхвърлил броя на популацията, продължи Румен Радев.

Този парламент би трябвало да върне публичния живот в руслото на закона. Демонтажът на прокурорския чадър над корупцията е съществена задача. Надявам се всички демократи и от ляво, и от дясно да си дадат сметка, че това е ключът към бъдещето. Ако не успеем, то доста скоро предишното ще потърси политически реванш посредством този прокурорски чадър, предизвести още президентът.

Не по-малко значим е консенсусът към икономическите промени. Трябват спомагателни ограничения за справяне със обществената и икономическата рецесия на прага на зимата. Борбата с пандемията също остава предпочитана задача. Обществото ни чака отговорно отношение от този парламент при приемането на държавния бюджет за идната година. Следя настройките по тази тематика и мисля, че си коства да разгледате плана на бюджет, който служебното държавно управление ще внесе тук, бе апелът на Радев.

Необходим ни е консенсус по всички значими външнополитически тематики, сподели Радев и прикани за външен министър с опит в дипломацията.

Драстичното закъснение на България по всички значими индикатори в Европейския съюз изискват този парламент да предприеме незабавно нужните промени, с цел да отбележим триумф в образованието, културата, спорта. Но това няма да успее, в случай че не се подсигурява бистрота на законотворческия развой, акцентира Радев. И пожела да се постави завършек на лобистките ремонти в закони, които влизат през преходни и заключителни разпореждания.

Всичко изброено дотук ще остане единствено положителни пожелания, в случай че не активизираме нашите старания върху укрепването на държавността. Трябва да се продължи демонтирането на досегашния управнически модел. Да се ускори контролът върху прозрачността на държавните разходи, изясни още президентът.

От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода. Не можем да си позволим повече да пилеем историческо време и народен запас. Вярвам, че този парламент може да изведе страната към ново бъдеще и ви искам триумф, приключи президентът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР