За масово отравяне на пчели в Добричко и Бургаско алармират

...
За масово отравяне на пчели в Добричко и Бургаско алармират
Коментари Харесай

Пчелари искат строги санкции при незаконно пръскане с пестициди

За всеобщо отравяне на пчели в Добричко и Бургаско сигнализират пчелари, съобщи Нова телевизия. Те упрекват арендаторите на аграрни земи за измиращите си кошери.

Според пчеларите нивите се пръскат със неразрешени пестициди, които тровят насекомите. Неофициалните данни сочат, че отровените пчелни фамилии са стотици хиляди. Малцина от притежателите обаче заявяват загуби.

Пчеларите настояват, че никой от арендаторите не ги е предупреждавал, че ще се пръска, макар че това би трябвало да се заяви 72 часа по-рано. Те са на мнение, че нерегламентираните дейности се дължат на обстоятелството, че пръскането на площи с съществуване на цвят е неразрешено, а часовият диапазон важи единствено за култури без съществуване на цвят.

Един от пострадалите описа, че при напръскване преди месец на пшеницата и ечемика край село Орлинци вертолетът е напръскал и цъфтящата в близост растителност. Поради тази причина дни по-късно пчелите са почнали да измират.

Пчеларите упорстват при констатиране на нарушавания да се стопират дотациите, да се постановат наказания и да се конфискуват машините, с които е пръскано. /nova.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР