За камерния ансамбъл КласикАрт 2022 г. ще започне с програма,

...
За камерния ансамбъл КласикАрт 2022 г. ще започне с програма,
Коментари Харесай

Ансамбъл КласикАрт ще представи шедьоври на френската музика от ХХ век

За камерния отбор КласикАрт 2022 година ще стартира с стратегия, в която ще участат и специфични посетители. На 16 януари от 19 часа в камерната зала " България " ще прозвучат определени произведения на Морис Равел, Морис Дьолаж, Жан Франсе и Андре Жоливе, а към състава ще се причислят френският флейтист Алексис Косенко, певицата Таня Угринов и младият пианист Марио Бобоцов. Ролята на първа цигулка в концерта ще поеме Калина Митева, а присъединяване ще вземат и оркестранти от Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на БНР.
За музикантите от КласикАрт е значима прочувствената връзка, създавана от камерното музициране в другарски кръг. Програмите на състава, учреден през 2017 година, постоянно са концептуални и ориентирани към избрани тематики. Репертоарът непрестанно се уголемява и към този момент включва министър председатели на нови творби, отдадени на ансамбъла. 

След концерт през 2021 година с присъединяване на Алексис Косенко музикантите канят още веднъж изявения френски флетист и диригент, който избира непознати за българската аудитория френски шедьоври на ХХ век, макар че в множеството случаи името му се свързва с бароковата музика и голям брой високо оценени албуми. 



" Реших, че можем да изберем за този концерт с КласикАрт нещо по-мащабно от камерния репертоар, по тази причина предложих тези две сбирки от френски поеми - френски песни от Равел и Дьолаж, написани за композиция от струнен квартет, духови принадлежности и арфа или пиано със соло глас. Те демонстрират изключителния френски дух в метода към инструменталния съпровод, само че и към текста, по тази причина си помислих, че ще бъде отлично да осъществим тези пиеси дружно. Особено откакто имаме шедьовъра на фамозния Равел и още един шедьовър, само че на малко известния Дьолаж - а те са били другари. Съвсем разумно е да са дружно в програмата. 

Към това прибавяме Духов квинтет от Жан Франсе, по-късна творба - от средата на ХХ век. Признавам, че това е най-любимият ми духов квинтет, тъй като носи необикновен дух, грациозност и доста комизъм. Много е сложен за изпълнителите, само че аз усетих, че те всички са доста щастливи да одобряват това предизвикателство, когато репетирахме преди време, до момента в който бях на посещаване в София. Сигурен съм, че публиката на концерта в неделя ще бъде удовлетворена да чуе тази извънредно духовита музика, която непрекъснато провокира усмивка на лицето на всички. Композицията на Жан Франсе не е измежду най-често изпълняваните във Франция, само че от време на време звучи, тъй като е може би най-популярната в творчеството му, наред с няколкото концерта и камерната му музика за духови, която е високо ценена тук. ", показа в предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " Алексис Косенко.

Чуйте в звуковия файл какво описа за организацията на идния концерт и виолончелистката на КласикАрт Кристиана Михайлова.
 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР