За инвестиционни намерения за строителство около хотел "Рига" съобщиха от

...
За инвестиционни намерения за строителство около хотел "Рига" съобщиха от
Коментари Харесай

Архитекти се обявиха срещу застрояването около хотел Рига в Русе

За капиталови планове за строителство към хотел "Рига " оповестиха от неправителствена организация

Международната организация за документиране и запазване на архитектурното завещание ДОКОМОМО БЪЛГАРИЯ разгласява позиция по отношение на опазване на пространството към емблематичния хотел "Рига " край река Дунав.

Специалистите изрекоха опасения, че допускането на високо строителство ще закрие основни, присъщи гледки към хотелския комплекс от прилежащото пространство, крайбрежния бул. и центъра на града. С това ще се компрометира както знаковия за Русе хотел, по този начин и крайбрежната локация.

Публикуваме мнението на архитектите без редакторска интервенция:

"Във връзка с капиталови планове за високо, обвързвано застрояване в непосредствена непосредственост до емблематичната постройка за гр. Русе – хотел „ Рига “, творба на именитите български архитекти Тодор Кожухаров, Евлоги Цветков, Любен Трайков, Антон Хаджидинев и колектив, желаеме да обърнем внимание върху този проблем и да кажем за какво такива планове ще се отразят отрицателно на град Русе.

Разтревожени сме, че едно знаково градско пространство ще бъде компрометирано в две съществени посоки:

1. Нарушаване на устройствената значителност на хотелския комплекс като репер в крайбрежния градски контур

2. Заличаване на художествено пано – сграфито, направено от проф. Димо Заимов, на калкана на жилищен блок в съседство.

Хотел „ Рига “ се намира на брега на река Дунав в град Русе и съставлява образен маркер в силуета на града. Ясни образни връзки към хотела се разкриват по продължение на Придунавския бул., както и пред гости, пътуващи с транспортен съд по река Дунав, за които хотелът е ориентир, че са пристигнали в Русе.

Хотел „ Рига “ е важен локален представител на необятно публикувания по света международен жанр в архитектурата, общопризнат и в България през 1960-те и 1970-те години като изключително подобаващ за новите градски хотели на „ Балкантурист “. Проектът е дело на именитите български архитекти Тодор Кожухаров, Евлоги Цветков, Любен Трайков, Антон Хаджидинев и колектив.

Хотелът съставлява класическа съвременна комбинация на размерите на постройката, закотвена на българския бряг на река Дунав – изчистено и остъклено високо тяло-репер и ниско тяло-подиум.

Широки стъклени фасади разкриват гледки от стаите към река Дунав, до момента в който по-тесните северна и южна фасада са решени с минимални отвори и с панели от забележим бетон.

Новото високоетажно застрояване в такава непосредствена непосредственост ще закрие основни, присъщи гледки към хотелския комплекс от прилежащото пространство, крайбрежния бул. и центъра на града. В резултат, ще се наруши и присъщия за Русе градски контур със смисъла на хотел „ Рига “ като репер в него.

Свързаният метод на новопредвиденото застрояване ще унищожи и огромното художествено пано – сграфито, изпълнено на целия калкан на прилежащия жилищен блок. Авторът му, проф. Димо Заимов, е важен художник, притежател на медал „ Кирил и Методий “ – първа степен.

Дори отдръпването на новата постройка на 3-4 м от него ще наруши метода, по който огромното пано е замислено да се възприема по продължение на Придунавския бул..

Синтезът сред архитектурните размери, градоустройственото разположение, отношението към употребяваните материали, както и художествените произведения по фасадите и в интериора, отличават хотел „ Рига “ и са го трансформирали в емблема на Русе и значим знак за жителите и гостите на града.

Настояваме да се преразгледат капиталовите планове за бъдещо застрояване и да не се позволен несъответствуващи намеси, които да компрометират пространството към хотел „ Рига “ като важен пример на българския модернизъм от втората половина на ХХ век ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР