За инцидента в Полша с двама загинали след падане на

...
За инцидента в Полша с двама загинали след падане на
Коментари Харесай

Ген. Стефан Янев пред Tribune: Версиите за ракетите са различни, остава да видим решението на Полша

За случая в Полша с двама починали след рухване на ракета до границата с Украйна Tribune.bg потърси за коментар ген. Стефан Янев - български офицер (бригаден генерал) и водач на партия „ Български напредък “, който бе министър председател и министър на защитата на страната.

Ген. Янев, случаят в Полша уголемява ли военния спор в Украйна?

Много е рано за безапелационни оценки какво тъкмо се е случило. Знаем, че има предварителна информация. Полската страна прави лично следствие. Нека да изчакаме резултатите и да преценим. Версиите, които бяха упоменати, са, че това може да е ракета, изстреляна от Русия, а другата версия, която чухме от американските представители, е, че това е ракета на украинското Противовъздушна отбрана, изстреляна да смъква съветска ракета. И двете не са изрично доказани все още. Да не бързаме с преценките, да не бързаме с нашите изводи какво тъкмо се е случило.

Какви ще са съгласно вас идващите стъпки?

При състояние, че това се случва на територията на Полша, страна член на НАТО, логически е въпросът дали тя ще задейства член 4 от контракта на НАТО за съвещания или не. Към този миг Полша не е отправила такова искане, тъй че към този момент тази догадка остава отворена, само че не я разясняваме като безапелационна. Знаете, че българският парламент е подхванал дейности за повече информация и изясняване на обстановката. Днес ще има взаимно съвещание на две парламентарни комисии по защита и външни работи, и ще забележим дали спомагателната информация, която все още не е споделена по медиите, ще донесе нещо ново.

Дали президентът би трябвало да свика Консултативен съвет по национална сигурност?

Това е негово решение.

Споменахте, че след решението за поддръжка на Украйна сме „ дружно в окопа “, какво произтича от това след случая?

Изискванията към нас са явни. На първо място съвещания и политическо решение, а останалото е въпрос на технология. Не мисля, че сега може да се разсъждава в тази посока. 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР