За интегрирането на пристанищни територии трябва да адаптираме модерния тренд

...
За интегрирането на пристанищни територии трябва да адаптираме модерния тренд
Коментари Харесай

Бургас следва европейския път за отворена градска среда на пристанището си

За консолидираното на пристанищни територии би трябвало да приспособяваме модерния тренд от Барселона, Валенсия, Ливърпул, Антверпен, Ротердам, Амстердам и доста други по отношение на нашата реалност

- Г-н Балев, след като неотдавна разкрихте бъдещите проекти за развиване на пристанище БМФ Порт Бургас, бихте ли споделили и Вашата визия за взаимоотношението на града с Пристанище Бургас.

- Развитието на устойчивите градове е основано доста повече за настройките на обществеността, в сравнение с упоритостите на избрани политически кръгове и корпоративни ползи. Добрите обществени и корпоративни лидерски практики са от сериозно значение, с цел да могат градовете да се оправят със усложненията в подтекста на поставените от Европа амбициозни цели в региона на околната среда и климата – от въглеродна индиферентност до кръгова стопанска система, от по-чист въздух до по-чист превоз. Устойчивият град изисква съдействието сред обществения и частния бранш, което да бъде учредено на правилото за основаване на стойност и за двете страни в дълготраен проект, като тази стойност би трябвало да е обезпечена и предпазена.



В последните няколко години общинската администрация на град Бургас реализира извънредно доста в развиването на градската среда. Бяха признати и изпълнени стратегически цели свързани общо от устрема към по-висок витален стандарт на хората в общината и към стабилно развиване на територията. Сериозни старания бяха положени и към консолидираното на части от пристанищните територии към градската среда, заради непосредственото им разположение до централната градска част на град Бургас, каквато е практиката в редица европейски градове, като Барселона, Валенсия, Ливърпул, Антверпен, Ротердам, Амстердам и доста други. Посетил съм всеки от тези градове и мисля, че не бихме могли да измислим нещо ново в Бургас, а по-скоро би трябвало да приспособяваме модерния тренд за промяна към нашата реалност. 

- Как може да се реализира тази последователност от огромните европейски градове, за която говорите?

- Тази наклонност несъмнено следва да продължи с оглед устойчивото развиване на града, и към към този момент обособената зона за публичен достъп „ Морска гара„ да се включат спомагателни площи с отпаднало предопределение, част от Пристанищен терминал Бургас Изток 1 – опериран от държавния оператор. Това е към този момент подхванатият експертен метод при създаването на Генерален проект за развиване на Пристанищен терминал Бургас Изток 1 от страна на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “, който следва да бъде одобрен и признат след повече от 8-годишно разискване на функционалното зониране на терминала. За страдание, точно неналичието на Генерален проект на терминала през последното десетилетие блокира напълно развиването му и отварянето на града към пристанището, макар желанието на огромна част от жителите и гостите на град Бургас.



- Защо се бави Генералният проект?

- Основна причина за забавянето при приемането на Генералния проект беше повдигнатата дискусия по отношение на бъдещето на корабни места от № 6 до № 13 и тиловите им площи – част от Пристанищен терминал Бургас Изток 1, и следва ли те да останат с товарно предопределение, или да бъдат включени в бъдещата зона за публичен достъп.

- Разяснете повече за тази дискусия за нашите читатели и каква е Вашата визия за вярната употреба на тези корабни места, съгласно Генералния проект?

- Повече от двадесет години, поради градивната им некадърност да одобряват модерни товарни кораби, корабни места от № 6 до № 10 не се употребяват за претоварни действия. По тази причина запазването им като товарни кейови места е лишено от всякаква логичност и смисъл. От друга страна, корабни места № 11, № 12 и № 13 могат да продължат да се експлоатират като пристанищни мощности за обработка и депозиране на товари и отсега нататък. Именно тези три корабни места са единствените употребявани от държавния пристанищен оператор за обработка на товари и понастоящем.

 С оглед на това изцяло оправдано екипът, който създава Генералния проект, е приел да резервира товарното предопределение на корабни места № 11, № 12 и № 13, като ги включи в зона за бъдещо развиване на пристанищни действия, дружно с корабни места № 9 и № 10. В плана на проекта е отредено корабни места № 6, № 7 и № 8  да бъдат включени в зоната за бъдещо развиване на социална активност (което значи, че няма да се употребяват за товарни дейности). Към момента наподобява, че постигнатото зонално и функционално систематизиране на територията на Пристанищен терминал Бургас Изток 1  се възприема единомислещо от всички заинтригувани страни, включително членовете на назначения от Министъра на превоза и Министъра на районното развиване и благоустройството народен експертен съвет. Каквото и финално решение да се вземе за разпределението на горепосочените корабни места, то няма да въздейства по никакъв метод на бъдещото развиване на терминалите, оперирани от „ БМФ ПОРТ БУРГАС “ АД.
 Пристанищен Терминал Бургас Изток 1
- Каква е Вашата позиция по отношение на консолидираното на сектори от пристанищните зони в градската инфраструктура?

- Съвместно с държавните институции и в частност с поддръжката на Министерството на превоза и известията и напъните на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “, през 2014 година беше обособена зона за публичен достъп „ Морска гара “ - част от територията на Пристанищен терминал Бургас Изток 1, която се трансформира в самобитна емблема на град Бургас, културен център – с помощта на провежданите годишно фестивали с реализатори от целия свят и наложително място за посещаване за всички посетители на града.

Мисля, че с използването на смесен метод при адаптирането на обособени елементи от територията на този терминал към градската среда, се реализира прелестно взаимоотношение сред пристанищните и публичните действия.

Към момента наподобява, че зоналното и функционалното систематизиране на територията на Пристанищен терминал Бургас Изток 1  се възприема позитивно както от институциите, по този начин и от жителите и гостите на Бургас.  И тук още веднъж ще подчертая, че това систематизиране не е от голяма важност, и не въздейства на нашата активност.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР