За голям расистки скандал по време на Англия - България

...
За голям расистки скандал по време на Англия - България
Коментари Харесай

На 07.09 фен на Англия крещи към българските играчи “f**king gypsies”, ето отговорът на ФАРЕ

За огромен расистки скандал по време на Англия - България (4:0) осведоми роден ентусиаст, който участва на евроквалификацията, състояла се на 7 септември 2019 година.

Фенът, който е българин, само че живее и работи в Англия, съумява да запише по какъв начин последовател на домакините наскърбява българските футболисти и почитатели с “fucking gypsies”. Тези думи се крещят малко след 1.07 минута на видеото.

Въпросният човек твърди, че това не е единствената расистка демонстрация от страна на британските почитатели в този мач по отношение на България.

Случаят бързо е потулен.

На 14.10 2019 година двата тима играят нов дуел, този път в България. По време на мача още веднъж има расистки намеци. Този път обидите са ориентирани към британски футболисти и това е задоволително да се развихри международен скандал.

България получава тежко наказване от УЕФА. Трикольорите са санкциони да играят два мача пред празни трибуни, вторият от които е конвенционален. Освен това България е санкционирана с общо 85 000 евро.

Също по този начин 15 родни ентусиасти получават забрани от по 2 години да посещават спортни мероприятия на територията на България.

Един от най-дейните коментатори за случая в София е украинецът Павел Клименко - отговорник на ФАРЕ за Източна Европа. ФАРЕ е организация, която си партнира с УЕФА в битката с расизма. Въпросният човек дава подробни пояснения пред медиите в Англия какво тъкмо се е случило на стадион “Васил Левски”.

До преди няколко дни обаче не бе коментирал расистките кавги на “Уембли”, които се разиграват месец по-рано.

Поради тази причина ентусиастът, който осведоми Sportal.bg за клипа с расистките обиди по отношение на българските футболисти и почитатели, го е изпратил и на въпросния Павел Клименко.

Ето какъв е отговорът на украинеца:

“Много ви благодаря за тези видеоклипове и фотографии, които илюстрират нещо, което поредно означаваме в медиите и управителните органи, а точно повишаването на нетърпимостта от всевъзможен тип и извънредно десните групи измежду поддръжниците на Англия. Това е изключително очевидно по време на гостуванията им.

Добре е да чуем, че след вашия сигнал деецът е изведен от стадиона, което е подобаващ отговор на сходни произшествия и към момента не се случва прекомерно постоянно в други страни, в това число и България, за жалост.

Моля, не се колебайте да се свържете с нас, в случай че станете очевидец или разполагате с доказателства за дискриминационни произшествия във футбола във Англия или другаде.

Колкото по-рано получим отчети, толкоз по-големи шансове имаме да ги внесем в съответните дисциплинарни органи”, написа Павел Клименко.
ЕВРО 2020 8 кръг, понеделник 14 октомври  България 0:6краен резулат  Англия
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР