За година война Русия е загубила около половината от съвременните

...
За година война Русия е загубила около половината от съвременните
Коментари Харесай

Русия е загубила близо половината от съвременните си танкове в Украйна

За година война Русия е изгубила към половината от актуалните си танкове. Това се споделя в отчет на английския Международен институт за стратегически проучвания (IISS), забелязан от издания като и, дребна част от данните са налични и онлайн в безплатната глава и оценката на управлението на института за въоръжените сили по света, Military Balance 2023.

Общо 38% от танковете, с които е разполагала Русия преди 24 февруари предходната година, са изгубени - от 2927 на 1800. Обратно, украинските са се нараснали (от 858 до 953) както поради пленените съветски, по този начин и поради доставените досега (от руско време) от Запада.

Според отчета от началото на войната Русия е изгубила към 50% от предвоенния брой танкове Т-72Б и Т-72Б3М, както и огромен брой Т-80. Това са някои от най-съвременните машини в съветския боеприпас, само че заради огромните загуби съветската войска е принудена да употребява по-стара техника, която се връща на въоръжение от хранилища.

" Политически и боен неуспех за Русия "

Данните се базират в огромна степен на информация с открит достъп от дронове, спътници и на бойното поле. Особено огромна част от танковете са изгубени при несполучливото нахлуване към Киев, а и съветските военни очаквали да бъдат приветствани в Украйна. Говори се и за десетки изгубени танкове в офанзивата против Вухледар в Донецка област, и провокира яд против военното управление.

 Русия си върна самодейността, само че Украйна има авариен проект Русия си върна самодейността, само че Украйна има авариен проект

Оценката за по-сериозни загуби на танкове - а и на бронирани машини - не е нова, защото такива данни се появяват още през април. По-късно, да вземем за пример при отстъплението на съветските сили от Харковска област, доста единици останаха в украински ръце. Подобни калкулации са и от аналитичния план Oryx, съгласно който обаче загубите са по-големи: от началото на войната са изгубени над 1700 танка, от тях 1020 унищожени, други 550 - у украинската войска, а останалите може да са съществено развалени.
" Действията на Русия през последната година повдигнаха въпроси освен за компетентността на политическо и високопоставеното ѝ военно управление, само че и за сплотеността на командването ", Джон Чипман, който оглавява мозъчния концерн. " Има сведения за вътрешни конфликсти и уволнение на военни водачи, а управлението на Русия се обърна към групата " Вагнер " да добави отслабените сухопътни сили. "
Той назовава войната до момента още " политически и боен неуспех за Русия ", в това число поради проблеми с боеприпасите макар напъните за рационализация на армията.

Руските танкове остават доста повече от украинските

На Русия обаче ѝ остават по-стари танкове - близо 5000, които още не употребява, а това би ѝ дала опция да води тактика на безсилие против Украйна известно време.

Освен това данните на IISS сочат, че актуалните танкове на Киев са едвам половината от броя, с който разполага Москва. Украйна се надява на няколкостотин западни танка и също толкоз бронирани машини, само че обещаните ѝ към този момент са няколко пъти по-малко, от които едвам дребна част могат да стигнат на фронта в идващите седмици.

 Украйна и страна от НАТО започнаха дружно да създават боеприпаси Украйна и страна от НАТО започнаха дружно да създават боеприпаси

Дават се и образци за акомодация на Русия на бойното поле (например посредством съдействието с Иран и " Вагнер " ), само че се акцентира, че Москва продължава да разчита на " военната тактика от 20 в. " за ентусиазъм.

Това е друго от Украйна, където със 155-милиметровите оръдия и ракетните системи от Запада артилерията ѝ се трансформира и усилва обсега си с доста по-точни снаряди, Киев се приспособява към войната, да вземем за пример с децентрализация на командването и усъвършенствани връзки.

 Украински танкисти към този момент организират учения с Украински танкисти към този момент организират учения с " Леопард 2 "

В отчета се оповестява и че загубите на съветската авиация са 6-8% от предвоенното равнище, само че 10-15 на 100 измежду някои модели като да вземем за пример бомбардировачите Су-24М. Във въведението се и че Русия не съумя да реализира мечтаното въздушно предимство и разчиташе изключително при започване на офанзиви с крилати ракети, изчерпали запасите ѝ, а това е и повода да се обърне към Иран за така наречен дронове камикадзе (баражиращи боеприпаси).

Центърът на гравитация в Европа се измества

Посочва се и че нашествието е усилила чувството за опасност в Полша; в следствие " Варшава форсира проектите си да усили бронираните си машини и артилерия, оттатък съществуващите цели за увеличаване на военновъздушната и военноморската мощ. "
Нещо повече, стратегическият център на гравитация в Европа се измести още повече на на север и изток, се споделя още във въведението.
Дават се образци с отбранителния фонд на Германия (100 милиарда евро; споделя се и че дебатът за даването на танкове засечни други основни доставки за Киев от Берлин) и присъединението на групата европейски страни, които поръчват пето потомство бойни самолети F-35 от Съединените щати , дружно с Полша и Финландия. Последната и Швеция " съвсем сигурно " ще се причислят към НАТО през 2023 година, решение, взето едвам откакто Русия нахлу в Украйна.

 Танкове за Украйна: за какво Западът отхвърляше, а в този момент бърза да ги даде Танкове за Украйна: за какво Западът отхвърляше, а в този момент бърза да ги даде

Едновременно с това Източна Европа минава през ускорена рационализация на инвентара си , до момента в който дава остаряла техника от руско време на Украйна, а сама купува западна.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР