За глад за кадри по родното Черноморие алармира зам-председателят на

...
За глад за кадри по родното Черноморие алармира зам-председателят на
Коментари Харесай

Дават от 2000 до 3000 лева заплата за сервитьори на морето

За апетит за фрагменти по родното Черноморие сигнализира зам-председателят на БХРА Веселин Налбантов, представен от „ Монитор ”. Трудовите тържища още не са стартирали, само че занапред е ясно, че фрагменти няма, а дефицитът на работна ръка се задълбочава. Само за курорта Слънчев бряг не доближават 15 000 служащи, заяви Налбантов.

Хотелиери лудо подвигат заплатите в опит да привлекат обслужващ личен състав за сезона. Всички си дават сметка, че в случай че не намерят фрагменти, сезонът е изправен пред цялостен неуспех. Истерията се усеща в стотиците разгласи за работа, които пълнят профилираните уеб сайтове.

От 2000 до 3000 лв. заплати за сервитьорки е оповестил притежателят на хотел " Св. Никола ", който се намира на първа линия в " Каваците ". Дори и там претендентите не доближават. Обявата не е изолиран случай. Почти всички заведения край морето дават положителни пари на келнерите. Обикновено договорите се подписват на минималната работна заплата, върху която се дават и 5% от оборота. Така приходът на един сервитьор не пада под 1500 лв., освен това без да се считат бакшишите. За такава работа обаче се желае опит, добра визия и най-малко два непознати езика.

Ресторантьори пък трескаво търсят основни готвачи за " ол инклузив ", като дават обещание най-малко по 2500 лв. месечно. За помощниците в кухнята заплатите потеглят от 1300 нагоре. В елитните заведения за хранене със свободна консумация пък са подготвени да заплащат по 4000-5000 за умел шеф-готвач.

 Сред най-дефицитните фрагменти са камериерките. За тях се дават обещание по 800-900 лв., а в по-големите комплекси заплатите скачат и над хилядарката. Вдигнати са и възнагражденията за барманите - над 1000 лева

Рецепционистите, които до преди две-три години получаваха по 600 лв., в този момент стартират със стартова от 900 лв.. Над 800 лв. дават работодателите за чистачки и миячки в кухнята. Ръководен личен състав също се намира мъчно. Поне 20 хотела на юг търсят шефове и мениджъри, а заплатите за тях потеглят от 2000 лв.. Въпреки че до старта на сезона има повече от три месеца, работодателите лудо търсят личен състав овреме.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР