За германския банкер Якоб Фугер се знае, че е бил

...
За германския банкер Якоб Фугер се знае, че е бил
Коментари Харесай

7 важни съвета от най-успешния предприемач в историята

За немския банкер Якоб Фугер се знае, че е бил най-богатият човек на своето време. Може да се допусна, че в историята няма различен, който да е направил голямо положение толкоз сполучливо, колкото този деятелен човек. Фугър спонсорирал пътешественици, църквата и даже крале, като в същото време забогатял.

Притежаваните активи от Фугер по време на гибелта му през 1525 година може да се изчислят на 2% от тогавашния БВП на цяла Европа. Спрямо днешните действителности, това са към 400 милиарда $, което го прави най-успешният бизнесмен историята.

Именно с помощта на него папа Лъв Х легализира банкирането. Известните 95 тези на църковния реформатор Мартин Лутър са написани под усещането на механизмите за замогването на Якоб Фугер. През 1519 година, с помощта на финансовата поддръжка на Фугер, Карл V застава отпред на Свещената Римска империя.

Якоб Фугер " Богатият " става най-успешният и важен търговец, минен бизнесмен и банкер на Европа сред 1487 - 1500 година. Той забогатява с търговия със сребро в Тирол и с мед в Унгария. По-късно купува графство Кирхберг и други земи и през 1511 година е повдигнат за граф.

Но също така финансистът на своето време измисля и поръчителство на заемите. Той дава пари против концесии на мини за рандеман на мед и сребро в Унгария. Така поредно става притежател на огромни имоти земя и цели градове, от които прибира налозите. Освен това основава първата интернационална банкова мрежа, която му дава преимуществото да прави парични прехвърляния, без да се постанова действителното преместване на пари и активи. По този метод Фугер поставя край и на таксите по прехвърлянето и най-много на риска от разбойнически набези, които по това време не са рядко събитие и вършат преместването на полезности доста рисково.

Фугер комбинира по нов метод нещо познато и към този момент потвърдено - като да вземем за пример двойното счетоводство, като по този метод реализира по-голяма добавена стойност. Това му дава опция да комбинира резултатите от голям брой интервенции в един финансов доклад и да сформира годишен баланс, което му разрешава да вижда огромната картина на придвижване на финансите. В този аспект германецът прилича основателя на Apple Стив Джобс, който в никакъв случай не се помирява с очевидно неизменими стандарти.

Друга значима съставна част за триумфа му е неговата дарба да построява мрежи. Той се е сприятелил с верните хора и не е имал проблем с това още веднъж да ги напусне или даже да остави в неволя в подобаващото време. Освен тази безсъвестност той има и друго качество - работи като вол. Но той също по този начин знае, че единствено с работа в никакъв случай няма да стане богат. Затова Фугер не се колебае да поема крайни опасности в сериозни моменти.

Какви правила и правила са управлявали най-богатия човек в Европа на своето време?

1. Обърнете внимание на образованието си

Якоб Фугер получил положително обучение във водещия бизнес център от този интервал - Венеция. Връзките, знанията и опитът, добити там, му оказват помощ през целия му живот.

2. Станете незаменими

Необходимо е да се работи в огромен мащаб, по-късно рискът от крах е понижен. Тъй като Фугър финансира монарсите, съществува риск те да откажат да платят сметките. Но Фугър не се е тормозил от това. Той знаел, че клиентите няма да желаят да го изгубят по елементарна причина: може да им обезпечи всякаква сума на мига. Не всички са харесвали изискванията на Фугър, само че никой не можел да се оправи без услугите му.

3. Използвайте информацията

Стойността на тестваните обстоятелства е неоспорима. Именно Фугер е основателят на първата новинарска работа в историята, която на първо място му служи, да бъде постоянно в настоящия курс на събитията. Например, откакто римският император Максимилиан изиска заем от Фугер, казвайки, че може бързо да се отплати, тъй като чака злато от британския крал Хенри VII. Но банкерът разбрал по своите канали, че кораби със злато не са отплавали от Англия и не приел договорката.

4. Бъди другар със счетоводителите

Изобретяването на италианците - двойното счетоводство, предприемачът стартира да ползва един от първите в Европа. Създавайки счетоводен баланс за предприятията си, той последователно развива тази просвета. Също по този начин измежду нововъведенията от Фугер в света на финансите била активността на инспекторите. Фюгър не не помни и самичък да наглежда разноските. Всичките му счетоводни бумаги съдържат бележки, написани от ръката на банкера.

5. Инвестирайте, до момента в който други се опасяват

Често големите благосъстояния се раждат от рискови начинания Така и е било и при Фугър. Две основни вложения изиграват роля за просперитета му. Първата е договорка с ерцхерцог Сигизмунд от Тирол. По време на спора на последния с Венеция никой не желае да го финансира, с изключение на Фугер. Когато ерцхерцогът урежда делата си, той дава на Фугер правото да експлоатира най-голямата сребърна мина в света. А когато всички се страхували от османска инвазия в Унгария, Фугер влага в локални медни мини. В резултат на това той е имал надзор върху производството на сребро и мед, а през живота на бизнесмена такава турска инвазия не се случила.

6. Останете хладокръвни, без значение от всичко

След гибелта на огромен инвеститор при Фугер, австрийски свещеник, папата изисква връщането на капиталите му в църквата. Въпреки това, Фугер вложил всички пари в минната промишленост, не може незабавно да извърши настояването. И с цел да не би някой да мисли, че няма пари, Фугър остана спокоен и даже стартира да харчи повече от нормално. Църквата била уверена, че банкерът управлява обстановката и той имал задоволително време да контракти печеливша договорка.

7. Бъдете потребни за обществото

Фугър се интересувал от своята известност и от потребностите на обществото. В родния си Аугсбург основава първия по рода си план за обществено жилищно настаняване - квартал Фугерай. Наеите там били три пъти по-евтини от настоящите пазарни цени, само че Фугер вярвал, че всеки добър служащ би трябвало да може да наеме къща. Кварталът съществува и през днешния ден като туристически център.

Якоб Фугер е бил необикновен човек - образован, съобразителни и кадърен да гледа надалеч напред. Неговият опит и способи за облага остават настоящи през днешния ден, повече от петстотин години по-късно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР