За финансиране по Програмата може да кандидатства човек с трайно

...
За финансиране по Програмата може да кандидатства човек с трайно
Коментари Харесай

Русенец с увреждания получи финансиране за изграждане на достъпна среда в жилището си

За финансиране по Програмата може да кандидатства човек с трайно увреждане, с направена самостоятелна оценка на потребностите

Първи русенец получи финансиране от страната за създаване на налична среда в жилището си, като това е станало и благодарение на Община Русе. Русенецът е утвърден от Министерството на труда и обществената политика (МТСП) по Националната стратегия за създаване на налична жилищна среда и обезпечаване на условия за персонална подвижност на хора с увреждания. Действията по детайлите за налична среда в жилището и пред него към този момент са почнали, оповестява.

Анализ, осъществен от Община Русе, демонстрира тревожни обстоятелства. Фамилните жилища и блокове, където живеят лица с увреждания, не обезпечават досегаемост на средата за хора с увреждания. Построените жилища и блокове преди 2000 година, нямат асансьори, рампи или платформи, което е огромен проблем за жителите. Пред блоковете и жилищата няма построени рампи или подкосени прагове за улеснение напредването на жители с колички, както и на майки с деца.

От общинската администрация напомнят, че общественото министерство разгласи Национална стратегия за създаване на налична жилищна среда и обезпечаване на условия за персонална подвижност на хора с увреждания. За финансиране по Програмата може да кандидатства човек с трайно увреждане, с направена самостоятелна оценка на потребностите, според Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и документи, по реда на Закона за етажната благосъстоятелност - единодушие на всички живущи от входа и вписване на съдружие.

Недостатък на тази стратегия е, че в началото за планиране и подготовка на документи за създаване на рампа, асансьор или подемна платформа, претендентът би трябвало да заплати с персонални средства. Друга специфичност е, че при жилищните здания / блокове следва да се желае единодушие на всички живущи от входа, според ЗУЕС и да има записано Сдружение в съда, с което посредством общината се кандидатства по сходни стратегии за финансиране.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР