За фалити на болници и поликлиники предупреждават от Българския лекарски

...
За фалити на болници и поликлиники предупреждават от Българския лекарски
Коментари Харесай

Лекарският съюз предупреди за фалити на болници и поликлиники

За банкрути на лечебни заведения и поликлиники предизвестяват от Българския лекарски съюз (БЛС), заяви Нова телевизия. Виновник за финансовия колапс щял да бъде проектобюджетът на здравната каса за следващата година.

„ Парите не доближават за проучвания, за съвещания, за профилактични прегледи. Касата заплаща едни минимални цени, които от 15 години не са се променили”, съобщи доктор Николай Колев, общопрактикуващ доктор.

В съпоставяне с тази година през идната за джипитата ще има 7 милиона лв. повече.

„ Увеличението е незначително и незадоволително. Бюджетът е некадърно направен”, счита доцент доктор Любомир Киров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари.
За да не се задълбочава рецесията, сдружението на общопрактикуващите лекари желае нарастване в размер на 25 млн. лева

Отговорът на страната е, че средствата в бранша по принцип са лимитирани. „ Със сигурност на някои няма да им стигнат парите. Колкото и да наподобяват доста 3,8 милиарда лева, опазването на здравето е нещо доста скъпо”, разяснява зам.-министърът доктор Мирослав Ненков.

А ограничаването неизбежно ще докара до банкрути, предизвестяват от БЛС. Заради скока на минималната работна заплата от 1 януари разноските за хонорари ще набъбнат.

„ Няма да могат да отговорят на потребностите на своите кредитори - снабдители на медикаменти и медицински произведения, ВиК, електроснабдяване”, разяснява доктор Венцислав Грозев, ръководител на съюза.

От здравното министерство успокояват, че банкрути няма да има. За тази заплаха обаче призна още преди месец към този момент някогашният здравен министър Николай Петров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР