За енергийната индустрия 2022-ра ще бъде запомнена като годината, в

...
За енергийната индустрия 2022-ра ще бъде запомнена като годината, в
Коментари Харесай

„Напълно нова система“: 2022-ра, която предизвика глобална енергийна криза

За енергийната промишленост 2022-ра ще бъде запомнена като годината, в която съветската инвазия в Украйна форсира световната енергийна рецесия. Инвазията и последвалите западни наказания натрупаха нов напън върху доставките на нефт и газ, които към този момент бяха обтегнати от бързото икономическо възобновяване от пандемията, написа Euractiv.

Най-големите международни енергийни компании преодоляха прибързаното отдръпване от Русия и отписаха активи за десетки милиарди долари. Европейските народи се бориха да се уверят, че жителите им няма да измръзнат и ще могат да запазят светлините на домовете и предприятията включени.

Цените на природния газ доближиха многогодишни върхове, а петролът – близо 140 $ за барел, което не е надалеч от върха за всички времена, стимулирайки инфлационната серпантина след пандемията, която провокира рецесия на разноските за живот в доста страни. Освен това нашествието и последвалите западни наказания доведоха до спиране на връзките и на веригите на доставки, които съществуваха от десетилетия.

Големите международни стопански системи се бориха да намерят източници на сила, употребявайки безусловно всичко, което можеха да намерят, с цел да поддържат светлините включени и да не се стигне до режим на тока. Правителствата упорстваха да ускорят внедряването на слънчевата и вятърната сила, само че също и да купуват въглища. Така задачите, свързани с изменението на климата, останаха на назад във времето.

Правителствата похарчиха милиарди долари, с цел да поддържат огромни комунални услуги, като немската Uniper. Южна Африка претърпя най-тежките спирания на тока в цялата си историята. Шри Ланка, с дефицит на задгранични парични запаси, просто изчерпа горивото.
Защо това има значение?
Инвазията на Русия в Украйна накара европейските страни да преоценят връзките си с тази нация, която от дълго време е главен снабдител на природен газ на континента. Оттогава западните страни разискаха и започнаха да ползват таван на цените на съветския нефт. Европа дискутира и таван на цените на газа, и влага повече във полутечен природен газ (LNG), с цел да посрещне енергийните си потребности.

Станахме очевидци на прекратяването на едно сполучливо 50-годишно газово партньорство сред Русия и Европа “, сподели Майкъл Стопард, специфичен консултант и световен газов анализатор в S&P Global Commodity Insights.

„ Това води до наново калибриране на търсенето и предлагането. Ще отнеме време и ние ще страдаме от това през 2023 година, та и по-късно “, добави той.

Това разделяне е явно в доста страни. Полша е най-бързо развиващият се пазар в Европа във връзка с прибавянето на термопомпи. В същото време разпоредбите за ограничение на смога бяха отсрочени. Това накара жителите да стартират да изгарят всевъзможни материали - от нездравословно лигнитно масло до отпадъци, с цел да отопляват домовете си.

В Клодзко, град с 28 хиляди поданици в югозападна Полша, хората съхраняват боклука за гориво ”, съобщи кметът Михал Пишко.
Какво да чакаме през 2023 година?
Безпорядъкът не е приключил. Големите индустриализирани стопански системи ще се борят за рестриктивните мерки на предлагането и през 2023 година, в случай че не и години по-късно. Правителствата в Съединените щати и Европа намерено се насочиха към поддръжка на „ другарски принцип “ на стратегически доставки за съдружниците, без значение от евентуалната по-висока цена. Те ускориха потреблението на данъчни пакети, също и помощи за създаване на нуклеарни, слънчеви, вятърни и водородни запаси.

Техните ходове не са предопределени единствено като съответен отговор против Русия, само че и за противопоставяне на Китай, посредством създаване на запаси за компенсиране на господството на тази нация в производството на слънчеви панели и добива на основни материали за акумулатори.

Това ще се преглежда като основополагаща година или в действителност като начало на една изцяло нова система “, сподели Франческо Стараче, основен изпълнителен шеф на италианската Enel, една от най-големите енергийни компании в света.

„ Може да кажем, че през 2022 година се случиха всички тези неща и донесоха съответните последствия. Това е година на спиране на навиците и доста, доста ясна смяна ”, добави той.

С наближаването на края на годината разноските за природен газ и горивото за отопление понижават, защото икономическата интензивност спада. Но хората към момента се борят и може би ще не престават да го вършат отсега нататък, защото лимитираното предложение предизвиква нови ценови шокове.

Отоплявам единствено стаята, в която съм, и бих пуснала парното единствено за час. И тогава седнал съм с пуловер, шапка и палто “, сподели Рут Йохане, безработна в Ковънтри, Англия, която не може да си разреши да отоплява цялата си къща през зимата.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиненергийна рецесия газова рецесия война в Украйна Европа нефт съветски газ ПоследниНай-четениЕнергетика 56 „ Напълно нова система “: 2022-ра, която провокира световна енергийна рецесия Регулации 124 Закон за възбрана на TikTok влиза в Конгреса Политика 192 Габровски: Най-голяма късмет за държавно управление има тук и в този момент Компании 2294 Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона Компании 10686 Skoda обмисля евакуиране от най-големия авто пазар в света Пазар на труда 6356 Търсенето на труд нараства, само че работната мощ е мощно лимитирана Личности 5822 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Бюрокрация 3074 Политическа партия и Демократична България оферират още промени в Имотния указател Всички новини10:28 Регулации 56 Закон за възбрана на TikTok влиза в КонгресаОще от ЕнергетикаВиж всички„ Лукойл Нефтохим “ минава на неруски петрол от 2025 г.„ Булгаргаз “ предлага 40% повишаване на газа Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР