За една ваксина най-важното е да е ефикасна. Няма съществени

...
За една ваксина най-важното е да е ефикасна. Няма съществени
Коментари Харесай

Вирусолог: До 10 дни след ваксинацията човек не бива да смята, че има имунитет

 За една ваксина най-важното е да е ефикасна. Няма основни разлики сред препаратите на " Пфайзер " и " Модерна ". Това съобщи вирусологът доцент Любомира Николаева-Гломб, началник на отдел " Вирусология “ в Националния център по заразни и паразитни заболявания в предаването " Офанзива “ по Нова телевизия.

По думите ѝ всяка една молекула, непозната за индивида, може да провокира алергична реакция. Но вероятността е дребна, защото към този момент доста хора са ваксинирани и не са посочили сходни реакции.

" Не знам терзанията на доцент Мангъров на какво лежат. Молекулата няма патологичен материал. Ваксинацията имитира естествената зараза. Нашият организъм я разпознава и стартира да създава антитела. Преди 7-10 ден човек не трябва да счита, че има някакъв имунитет. Втората доза е нещо като усилвател на реакцията в организма. При реваксинация още на втория ден сме предпазени ", изясни тя.

" Мутациите на COVID-19 в Англия бяха открити през септември. Това не е нов вариант, защото няма друга клинична картина. Тази разновидност заразява със 70% повече, на това се дължат и многото случаи във Англия. Анализираме данни, които да покажат дали тази разновидност към този момент е стигнала до България. Коронавирусът мутира като всеки вирус, само че го прави по-бавно “, уточни доцент Любомира Николаева-Гломб.

" Антителата на хората, имунизирани с имунизацията на " Пфайзер “ обезвреждат английската разновидност на COVID-19 “, разгласи тя. Вирусологът изясни, че не можем да изклщючим опцията тази разновидност към този момент да циркулира и у нас.

" Трябва да се съблюдават ограниченията. Доказа се позитивното им влияние ", сподели още тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР