За една година - 21 нови милиардери. С това може

...
За една година - 21 нови милиардери. С това може
Коментари Харесай

В този град милиардери се увеличават най-бързо

За една година - 21 нови милиардери. С това може да се похвали Хонконг, който е градът с най-бързо увеличаващ се брой на богаташите. Данните са от отчета World Ultra Wealth Report на интернационалната консултантска компания Wealth X. Жителите на Хонконг с над 1 милиарда в сметките са 93.

Номер 1 по най-вече заможни хора е Ню Йорк. В американския мегаполис предходната година е имало 103 милиардери. „ Противникът “ на Ню Йорк – съветската столица Москва, има спад в благосъстоянието – от 69 милиардерите са паднали на 67.

В Лондон имаме опазване на статуквото на цифрата 62.

Китайската столица Пекин също върви нагоре, въпреки и да отстъпва на Хонконг – край Забранения град хората с милиарди 57.

От данните на Wealth X може да се направи изводът, че половината от първата десетка милиардерски „ столици “ се намират в разрастващи се страни с най-голямо равнище на обществено неравноправие. Ръстът на броя на милиардерите също по този начин води до увеличение на свръхбогатството на планетата ни: съгласно отчета през 2017 година 2754 души са имали положение от 1 милиард $ или повече. А съвкупното им богатство има размер от 9,2 трилиона $ – повече от брутния вътрешен артикул на Япония и Германия, взети дружно.

Експертите се разминават в оценката си за обществените последици от растежа на броя на милиардерите по света. Едни приказват за морално-етичните проблеми, които се пораждат от увеличаващата се разлика в приходите. За това свидетелстват и годишните отчети за бедността, оповестени от благотворителната организация Oxfam. Тя приканва към увеличение на облагането с налози и контролиране на свръхбогатството. Други пък считат, че милиардерите са проводник на позитивни промени. Е, най-малко някои от тях.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР