За двадесети пореден път отбелязваме Деня на река Дунав 29

...
За двадесети пореден път отбелязваме Деня на река Дунав 29
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на река Дунав

За двадесети следващ път означаваме Деня на река Дунав 29 юни. Кампанията, която се организира във всички страни от Дунавския басейн, показва връзката на хората от дунавските страни с тяхната река и засвидетелства значимия принос на река Дунав към стопанската система, околната среда и културата. Кампанията се провежда и координира от Международната комисия за запазване на река Дунав. В България Ден на Дунав се координира от Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция „ Дунавски регион ".

Тазгодишната тематика на интернационалната самодейност - „ Да пазим Дунав наследник ", е въодушевена от четвъртото взаимно изследване на река Дунав (Joint Danube Survey JDS4) и цели да притегли вниманието към смисъла и опазването на Дунав и притоците й.

На 29 юни през 1994 година в София е подписана Конвенция за съдействие при опазването и устойчивото потребление на река Дунав. Този документ играе значима роля в интернационалното съдействие за опазването и устойчивото потребление на една от най-значимите европейски реки. През 2004 година, по предложение на Международната комисия за запазване на река Дунав, за първи път на 29 юни се провежда акция „ Ден на Дунав ".

И през тази година в програмата за Деня на Дунав в България са включени разнородни начинания - фестивали, пленери, акции за разчистване, концерти и изложения, разнообразни градски тържества. За поредна година учениците на възраст сред 6 и 18 години могат да се включат в обичайния интернационален конкурс Danube Art Master.

Подробна информация можете да намерите на интернет страницата на Басейнова дирекция „ Дунавски регион " на адрес: http://www.bd-dunav.org/news/29-iuni-Den-na-reka-Dunav-2135/

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР