За два месеца служебното правителство постигна пълна диверсификация на много

...
За два месеца служебното правителство постигна пълна диверсификация на много
Коментари Харесай

Христо Алексиев: Цената на газа за ноември ще бъде под 200 лв. за мегаватчас

За два месеца служебното държавно управление реализира цялостна диверсификация на доста добра цена. Това ще го видите по цените на газа за ноември, които ще бъдат под 200 лева на мегаватчас. Ще реализираме двойно понижение за два месеца. Това сподели служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза Христо Алексиев в предаването „ Защо, господин министър? “ по бТВ.

За ноември ще има подписани контракти с две компании за доставка на полутечен газ на доста положителни цени.

„ Няма какво да договаряме с „ Газпром “. Там имаше съществуваш контракт, по който ние просто искахме да вземем количествата, които се поставят на България на тези цени. Към момента не сме ги взели, само че мога да кажа, че след всички дейности, които бяха свършени от служебното държавно управление, нямаме нужда от тези количества. Това, което правихме, беше да проучим всички вероятни варианти и източници на най-хубава цена. Това не значи, че не работехме редом по всички други направления “, съобщи Христо Алексиев.

Повече от 15 компании са се явили на оповестените търгове за полутечен газ, разгласи той. „ За декември следва отваряне на идващия търг, само че там съм сигурен, че имаме сходна обстановка. Този месец ще отворим офертите и за средносрочния търг освен за отоплителния сезон, ами и до края на идната година “, добави служебният министър на превоза.

Ще бъдат препоръчани обезщетения на потребителите на газ и топлоенергия. „ Това ще стане по един по-различен механизъм. Ще въведем две цени. Който използва повече, няма да може да се употребява по цената 82 лева, той ще заплаща по-висока цена. Средното ползване на едно 4-членно семейство е към 200 киловатчаса. Ще сложим една граница от 250-300 киловатчаса. Така тези обезщетения ще бъдат фокусирани към по-уязвимите “, изясни той и добави, че са планувани обезщетения и за бизнеса.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР