За действителен осигурителен стаж да се зачита и времето по

...
За действителен осигурителен стаж да се зачита и времето по
Коментари Харесай

Казармата ще се зачита за действителен осигурителен стаж: НС на първо четене

За " автентичен застрахователен стаж " да се зачита и времето по време на отблъскване на наборната военна работа. Това плануват измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, препоръчани от Движение за права и свободи, и признати на първо четене от Народното събрание, съобщи Българска национална телевизия. Промяната се отнася и за репресираните, интернираните и изселвани лица по време на тоталитарния режим, които не са работили, били са в затвори или трудови лагери, а след това оправдани.

В претекстовете се показва, че до момента казармата не се е зачитала за трудово застрахователен стаж, макар че призованите в армията не са имали право да откажат да служат в Българската войска. По време на дебатите бе изтъкнато, че репресираните, които са били в трудови лагери или в пандизите също са били лишени от право на труд и внасяне на осигуровки.

Промяната ще даде опция на близо 2000 души, на които не им доближават две години застрахователен стаж да се пенсионират. С промените в Кодекса за обществено обезпечаване годишно ще имат право на пенсиониране към 10 000 души. При приблизително месечен размер на получаваната пенсия от 314,50 лева се чака приблизително месечния спомагателен приход да бъде 629 000 лева, а на годишна база 7,5 млн. лева Според претекстовете на вносителите тази сума няма да заплаши финансовата непоклатимост на фонд " Пенсии " в Държавното публично обезпечаване.

По време на съвсем двучасовите диспути от Българска социалистическа партия се оповестиха срещу законопроекта с претекста, че е погрешно репресираните да се компенсират посредством пенсионната система.

    " Вие за следващ път желаете да решавате политически проблеми със обществената система. Измислете нещо друго и ще ви подкрепим ", сподели Георги Гьоков от " Българска социалистическа партия за България ".

От " Възраждане " също показаха противоречие да се компенсират репресираните, с претекста, че се вкарва неравнопоставеност в обществото което, посредством препоръчаните промени се дели на избрани категории.

    " Можем да сложим въпроса и в противоположната повърхност. Както има потърпевши от дейностите на комунистическия режим, такива би трябвало да има и за потърпевшите от дейностите на турската терористична организация Турско национално освободително придвижване, които не са получили досега отплата от българската страна. Справка демонстрира, че България е единствената страна в Европейски Съюз, в която не се дават обезщетения на потърпевшите от терористични актове през 80-те години на предишния век при Възродителния развой. Има десетки отвличания, убийства до взривяване на влакове. Смятаме, че би трябвало да се осъди изрично ", сподели водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

От " Демократична България " оповестиха, че ще поддържат предлагането на Движение за права и свободи, което поправя една историческа неправда против репресирането от тоталитарния режим.

    " Когато една част от българските жители са били в Белене, а други целеустремено изпращани в Строителни войски да строят " светлото бъдеще " и инквизирани, в този момент дано да сме чувствителни към това тоталитарно минало. От нас се желае нещо просто - да дадем минимално дължима отплата на доста съответно избрана група хора и да не вършим популизъм от това ", сподели Атанас Славов от " Демократична България ".

От " Продължаваме Промяната " също имаха запаси към законопроекта на Движение за права и свободи.

    " Въпросът е дали да използваме обществената система, с цел да адресираме тази драма 32 година по-късно, тъй като това може да ни вкара в оня коловоз от времето на комунизма с пенсиите на дейните борци и така нататък Ако се уточняват текстовете, сред първо и второ четене, изключително за Строителни войски, аз съм подготвен и съм податлив да го поддържа ", сподели Асен Василев, съпредседател на " Продължаваме Промяната ".

От ГЕРБ оповестиха, че ще поддържат плана, защото обществото остава дебитор на репресираните.

    " Ние ще подкрепим това предложение на Движение за права и свободи. Естествено, че това не е техническо предложение. Разговорът за техниката, по която ще се случат тези обезщетения, които не са и задоволителни за това, което са претърпели хората не сама по време на Възродителния развой, само че и преди този момент.

Това, което би трябвало да отбележим е, че трябваше да минат 32 години, с цел да можем да приказваме умерено и за резултата от това политическо принуждение ", сподели Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов също прикани за поддръжка на законопроекта на Движение за права и свободи.

    " Гледам залата е цялостна 70% младежи. Някои не са били роден по време на този Възродителен развой. Аз съм един от тези, които помнят този развой. Българските турци са почтени български жители, равнопоставени. Това че с малцинство не ги прави по-малко жители.

Днес приказваме за едни 7 млн. лева, които не са пари за едни хора. Това са хората, които страдаха по време на социализма в Строителни войски. Днешна България е издигната от тези жители. Това са хората, които бяха на всички градежи, почтени хора, които живеят почтено на личната си земя ", сподели Вежди Рашидов.

Със 131 гласа " за ", 31 " срещу " и 38 " въздържали се " Народното събрание одобри измененията в Кодекса за обществено обезпечаване.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР