За децата е важно да научат основните и най-важни правила,

...
За децата е важно да научат основните и най-важни правила,
Коментари Харесай

Лесни начини да научите децата на най-важните правила

За децата е значимо да научат главните и най-важни правила, защото това е фундаментално да растежа им, само че и ще им помогне по-късно в живота. Кой е най-правилният метод, който би трябвало да изберем като родители, с цел да се случи това?

Дали е потребно да бъдем властнически или по-скоро да дадем неограничена независимост на дребните? Отговорът е: нито едно от двете.

Най-добрият преподавател за детето е авторитетният родител, не властническият, нито прекомерно позволяващият, настояват психолозите. Само по този начин разпоредбите ще бъдат разбрани и зачетени.

Децата се нуждаят от правила

„ През последните години родителите приписват все по-важна роля на това да бъдат обичани от децата си. И доста постоянно престижът се заменя от обвързаност. Така те икономисват на децата отрицателните реакции “,  обяснява Джулиана Франчини, психолог и психотерапевт.

Според нея това не е потребно, защото по този начин малчуганите се научават да заобикалят разпоредбите, а родителите да им икономисват вероятните неудобства. И на процедура не ги учат на най-важното – да умеят да се оправят в разнообразни обстановки.

„ Детето е дейна мощ, „ живо сребро “, и би трябвало да бъде контролирано. Но всяко предписание би трябвало да има смисъл, изясненост и да е съобразено с възрастта му. Не бива и да се претрупва с правила. На 3 години детето може да схване 5 или 6 правила, които се отнасят за всекидневието му, а не 25, които ще го объркат “,  казва Франчини.

Освен това е значимо и кой дефинира разпоредбите. Това би трябвало да бъдат мама и баща, а не баба или дядо. И двамата родители наложително би трябвало да са единни в съблюдаването на тези правила, точно с цел да не объркат в допълнение детето.

Снимка: Shutterstock

Ето и няколко съответни съвета, които ще ви оказват помощ да въведете разпоредбите оптимално елементарно и разбираемо.

1. Бъдете поредни

Децата одобряват по-сериозно хората, които са поредни. И интуитивно стартират да се преценяват с тях.

„ Последователността е главното предписание за всеки родител. Възрастните  би трябвало да се стремят да бъдат поредни “,  казва Джулиана Франчини.

Ако да вземем за пример, сте определили нещо, с което детето би трябвало да се съобрази – да кажем 10 минути телевизия дневно, то не променяйте мнението си, единствено и единствено да избегнете неговото тръшкане, прищявки и недоволства. Това, че сега сте на отмора някъде, не трансформира нещата – разпоредбите са си правила.

Това не значи да бъдете „ твърди “, а да поставите ясни и рационални граници, без да причинявате напън на детето.

2. Бъдете ясни и съответни

Правилата би трябвало да са доста ясни и никога общи. Колкото по-конкретни са те, толкоз по-разбираеми ще бъдат за децата.

При дребните деца, доста оказва помощ и да бъдат практични, тъй като по този начин те се оправят с нещо съответно и виждат сами резултата.

Класическото  „ Бъди добър! “  няма безусловно никакъв смисъл. Това условие не дава инструкции, а основава комплициране. Докато едно  „ Подреди стаята, преди да си легнеш “ , е напълно ясно и недвусмислено.

3. Когато детето крещи, вие понижете глас

Със сигурност ще срещате опозиция против някои правила. И ще ви иде да се развикате на детето. То сигурно към този момент крещи с цялостно гърло.

Не правете и вие по този начин. Повече резултат ще има, в случай че в подобен миг понижите гласа си и му заговорите постепенно и умерено. Това е много безапелационен метод за влияние, който потвърдено работи.

А като се разкрещите и вие, попадате на същото равнище, на което е детето и то ви възприема като злата магьосница от приказките, а не като положителната майка. И се получава едно надвикване, от което никой в последна сметка не печели.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР