За държавното посещение на Си Дзинпин в Саудитска АрабияАвстралия все

...
За държавното посещение на Си Дзинпин в Саудитска АрабияАвстралия все
Коментари Харесай

Краят на ерата на петродолара и началото на ерата на петроюана?

За държавното посещаване на Си Дзинпин в Саудитска Арабия

Австралия от ден на ден се трансформира в инструмент на англосаксонската политика за стълкновение на Индия и Китай.

През ноември The Times of India, най-старото и най-популярно англоезично издание в Индия, заяви: Индия уголемява построяването на военни съоръжения и съоръжения по цялата линия на действителната граница с Китай, която е дълга съвсем 3500 км. Приоритетното направление за инженерните войски на индийските въоръжени сили е построяването на стратегически тунели, пътища и мостове на границата с Китай: „ Към днешна датасе строят модулни казарми за 22 хиляди военнослужещи, уреди за настаняване на 450 танка и летища и хеликоптери “.

На 28 ноември на полигоните Mahajan Field в Раджастан, покрай границата с Пакистан, стартира огромно взаимно военно обучение AUSTRAHIND 2022 с присъединяване на представители на всички типове въоръжени сили на Австралия и Индия.

Официално австралийските управляващи чакат техните сътрудници от Индия да поемат по-голяма отговорност за сигурността в района и Индийския океан, като по този метод понижат въздействието на Пекин. Тези сметки са направени и във сплотяващия страните формат QUAD, който включва Австралия, Индия, Съединени американски щати и Япония и който има за цел да ограничи въздействието на КНР в разнообразни области.

Япония, в съгласуваност с сътрудниците на QUAD, има за цел да закупи допустимо най-вече ракети и да създаде свои лични хиперзвукови оръжия. И също по този начин да способства за разполагането на допустимо най-вече сили в района, с цел да се изправи против Китай на сушата, в морето и в небето, като се има поради, че този евентуален спектакъл на интервенции е изцяло друг от континенталноевропейския.

Китай не подценява тези закани.

На 21 ноември Пекин организира първия конгрес на високо ниво за съдействие за развиване сред Китай и района на Индийския океан, на който бяха поканени 19 страни. Организатор беше CIDCA ( Китайската организация за интернационално съдействие за развитие; China International Development Cooperation Agency), организация, която дава помощ от Китай на други страни в границите на плана „ Един пояс, веднъж “.

Индия предизвикателно не беше поканена да взе участие във форума. Австралия също не взе участие в събитието, макар че получи покана.

Самият конгрес може да се преглежда като желанието на Пекин да сътвори различен механизъм на подкрепяния от англосаксонците Асоциация на крайбрежието на Индийския океан ( IORA, Indian Ocean Rim Association), в която Китай не е участник, а единствено сътрудник в разговора.

Особено значим отговор от страна на Пекин беше визитата на Си Дзинпин в Саудитска Арабия на 7-10 декември, с цел да участва на първата китайско-арабска международна среща и на срещата на върха Китай - Съвет за съдействие в Персийския залив. Пътуването на китайския президент до арабския изток може да се трансформира в едно от най-значимите събития на 2022 година Особено в случай че саудитците решат, обществено или безмълвно, да преминат към заплащане на петрола в юани, за което настойчиво се носят клюки от март т.г.

Преминаването към национални валути значи освен края на ерата на петродолара и началото на ерата на петроюана, само че и края на англосаксонския надзор върху забележителна част от международната търговия.

Пекин към този момент предприе редица стъпки в тази посока от 2018 година насам: започва търговия с петролни фючърси за юани на Шанхайската фондова борса; беше готова мрежа от пристанища с двойно предопределение в Индийския океан по продължение на водния маршрут на петрола от Залива към Китай; усилиха се запасите (от интервала за 90 дни до 1 година) на петрол в държавните складове на Китай; част от търговията с Русия и Индонезия е преведена в национални валути; Руската федерация подсигурява непрекъснати доставки на нефт по безвреден маршрут от Източен Сибир до Тихия океан.

Според прогнозите освен Саудитска Арабия, само че и забележителна част от страните от ОПЕК+ се готвят да преминат към търговия с нефт в юани. Тази версия се следва да вземем за пример от анализатори от датската Saxo Bank, които считат, че страните от ОПЕК, Китай и Индия в търговията през идната година ще изоставен МВФ и ще преминат към нова аварийна валута, която ще бъде юанът,.

Един от резултатите от това деяние би трябвало да бъде повишението на цените на златото и надлежно - загуби в бюджетите на водещите западни страни – доколкото следените от тях офшорни компании просто ще бъдат премахнати.

Както арабските шейхове, по този начин и китайските комунисти не харесват преразглеждането на цените на силата от страна на англосаксонците и неотдавнашното решение за налагане на " таван на цените " на съветския нефт. Това не се харесва на Пекин по политически и идеологически аргументи, на Рияд поради основаването на доста рисков казус.

Сега доста зависи от китайско-саудитското - в по-широк смисъл китайско-арабско - доближаване, което се основава на търговски ползи. Миналата година търговията сред Китай и Саудитска Арабия възлиза на над $87 милиарда Саудитците са най-големите експортьори на нефт в света, а Китай е най-големият му покупател. Рияд покрива 18% от целия импорт на китайски нефт и е преди всичко след Пекин. Половината китайски рафинерии имат контракти със Saudi Aramco.

Повишеното внимание към визитата на Си в арабския изток се дължи и на утежняването на връзките сред Саудитска Арабия и Съединени американски щати. Саудитската държавна осведомителна организация ( SPA ) към този момент публично назова Китай „ стратегически сътрудник “.

Англосаксонците, несъмнено, на никое място няма да се дянат, само че търканията им с Рияд дават опция на китайците да усилят интернационалната си тежест.

Както оповестява телевизионния канал Al -Hadath, Саудитска Арабия и Китай ще подпишат освен документ за стратегическо партньорство и проект за хармонизиране на дълготрайните тактики на двете страни (програмата Saudi Vision 2030 и китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “)., само че и десетки съглашения за над 30 милиарда $

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР