За дългосрочен растеж трябват нови инвестиции в индустрията, както и

...
За дългосрочен растеж трябват нови инвестиции в индустрията, както и
Коментари Харесай

Индустриалната стагнация на Варна

За дълготраен напредък трябват нови вложения в промишлеността, както и нейната диверсификация със " фабрики без комини ". За последните пет години няма нито една нова промишлена инвестиция, която да е основала най-малко 100 работни места. Само към 11% от работните места в района са основани от задгранични вложители. За дълготраен напредък трябват нови вложения в промишлеността, както и нейната диверсификация със " фабрики без комини ". За последните пет години няма нито една нова промишлена инвестиция, която да е основала най-малко 100 работни места. Само към 11% от работните места в района са основани от задгранични вложители.
Да се разчита само на процесните производства - най-опростено и картинно казано, " фабрики с комини " - за индустриалното развиване на Варна крие опасности. Тези опасности, в случай че не непосредствени, сигурно са дълготрайни. Секторът усилва своя дял в промишлеността в интервала 2016 - 2021 година, само че това се дължи основно на свиването на останалите производства. Процесно-преработвателната промишленост прибавя едвам под 200 работни места, до момента в който останалите промишлени браншове в района се свиват общо с 2100 работни места.
Реклама
Варна е на предпоследно място от всички области по индикатора дял на промишлеността в локалната стопанска система (след столицата), като този бранш е виновен за едвам 13.5% от работните места в региона. Подценяването на Варна като капиталова дестинация в преработващата индустрия ненапълно е разбираемо поради мощната взаимозависимост на района от услугите. Но Варна ще би трябвало да се раздели с този мит - туризмът и услугите не може да бъдат главен мотор на резистентен дълготраен напредък.
Събитието " Среща на бизнеса във Варна и района " ще се организира на 6 юни 2023 година Може да се регистрирате за наличие или гледане онлайн на, където може да откриете програмата, тематиката и участниците.
Приносът на локалната промишленост към общо основаната от промишлените предприятия в страната добавена стойност е важен. По този индикатор Варна попада в групата на седемте огромни индустриални района в страната, най-малко към този момент. Нещо повече - районът заема четвърто място измежду тези седем области в показателя " Индустриално развиване ", незабавно след одобрената и надалеч по-популярна капиталова дестинация Пловдив.
Реклама
Номиналната продуктивност (добавена стойност приблизително на едно работно място) в преработващата индустрия в района е най-високата в страната след тази в Софийска област. Производителността във Варна е по-висока от тази в други огромни конкурентни райони, като да вземем за пример Бургас и Русе, с близо 17% и надлежно 39%. Високата продуктивност значително се дължи на мощно развитата процесно-преработвателна промишленост, която включва огромните химически производства в Девня и Аксаково. Процесните производства в региона, които основават 39% от промишлената претовареност във Варна, генерират над две трети от добавената стойност в локалната индустрия. Изкачването с една позиция в класацията на огромните индустриални райони е обвързвано и с следени усъвършенствания в продуктивността, за които още веднъж значителен принос имат процесните производства. Бързите усъвършенствания в продуктивността изпреварват растежа на заплатите. По този индикатор Варна се показва най-добре от огромните райони в страната.

Но за по-съществен растеж на работните места в индустрията Варна ще би трябвало да притегля нови вложители. За последните пет години няма нито една нова промишлена инвестиция, която да е основала най-малко 100 работни места. Продължава да бъде едва и наличието на задгранични вложители в района, като едвам близо 11% от работните места в индустрията са основани от задгранични компании. Бърз растеж на работните места и привличане на задгранични вложители и компании със мощна отвореност към интернационалните пазари обичайно за други райони в страната се следи в мехатроника и аутомотив бранша. На пръв взор този бранш е относително добре показан в локалната индустрия - близо 28% от индустриалната претовареност е в мехатроника и аутомотив. В същото време задгранични вложители съвсем липсват, а две трети от заетостта в бранша е в корабостроителни и кораборемонтни компании, където опциите за основаване на нови работни места наподобяват лимитирани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР