За да започне процедура по импийчмънт, трябва 2/3 мнозинство в

...
За да започне процедура по импийчмънт, трябва 2/3 мнозинство в
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Няма основание за импийчмънт на президента

" За да стартира процедура по импийчмънт, би трябвало 2/3 болшинство в Народното събрание, след което ще отиде в Конституционния съд, където ще катастрофира. Това е политическо говорене ", изясни проф. Киров. 

Президентът извърши Конституцията, само че изрази своето мнение, защото една политическа мощ опита да вземе властта на абордаж, счита той. По думите му българският президент не е деполитизиран.

" По Конституция той единствено не може да взе участие в управлението на партии, само че може да членува в тях. Според мен всичко беше премислено, много тъкмо режисирано, забелязвате езика на тялото, на жестовете. Той не им подаде ръка, държа ги прави, след което " ходом марш " и излезе от залата ".

Подобен е и казусът с президента Петър Стоянов и мандата на Българска социалистическа партия през 1997 година, въпреки и да има разнообразни трактовки за това какво се е случило, напомни Киров. Според него моралът не е коректив на дейностите на ПП-ДБ и те ще се опитат да осъществят мандата.

" Твърдо е желанието да се опита всичко, с цел да се получи властта, различен е въпросът дали ще съумеят, защото размразяването на договарянията не е едностранен акт. "

Според Пламен Киров през вчерашния ден Атанас Атанасов е направил неудачен опит да оправдае говоренето по отношение на шефовете на службите.

" Практиката е малко по-различна и той доста добре я знае. Никоя партия, преди пристигна на власт, не си разрешава да прецизира с никакви посолства кой ще седне на столовете на ръководителите на тези особени служби. това става по един институционален път, обвързван с достъпа до класифицирана информация - както в НАТО, по този начин и в Европейски Съюз "

" Говоренето по какъв начин да прецакаш колегата си не е обикновено и ми се коства, че сме паднали доста ниско ", уточни още конституционалистът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР