За да ви подготвим най-добре за картината на Средновековието, представете

...
За да ви подготвим най-добре за картината на Средновековието, представете
Коментари Харесай

10 отвратителни неща, които хората са правили през Средновековието

За да ви подготвим най-добре за картината на Средновековието, представете си тъмен пейзаж, отрупан с бедност, мизерия и беднотия. Улици, изпълнени с тиня и боклуци, апетит и чума, заплашваща живота на всеки един.

И откакто към този момент си изградихте една ужасяваща визия за това, което ви чака, ще ви разкажем за 10 отвратителни неща, които хората правили през Средновековието.

1. Хората държали тоалетните си под леглата

 10 отвратителни неща, които хората са правили през Средновековието

Като под тоалетни не трябва да разбирате терминът, който използваме през днешния ден. Някогашните тоалетни на хората от Средновековието били дървени колиби с дупка в земята, които обаче не употребявали през нощта. За да не излизат всяка вечер чак до мястото, жителите имали под леглото си порцеланова купа, която им вършела безусловно същата работа. Най-интересното от цялата история идвало на сутринта, когато наличието на купата е изсипвано на пътя през прозореца. Напълно обикновено за това време било да се сблъскате с жена от долната класа, клекнала на улицата. Няма даже да ви направи усещане, че тя употребила публичния път за тоалетна, тъй като това било в реда на нещата.

2. Лекували се като дишали човешки газове

Няма елементарен метод, по който да ви пресъздадем идната ни същинска средновековна история. На малко – с цел да се излекуват от развилнялата се по това време чума, болните трябвало да дишат човешки газове. През 1600 година няколко гениални средновековни лекари считали, че с цел да се справите с Черната гибел е належащо да вдишате от бурканче цялостно с нечий… газ.

3. Използвали мъх вместо тоалетна хартия

 10 отвратителни неща, които хората са правили през Средновековието

И откакто застъпихме съществено отвратителните тематики ще ви разкажем и за идващото средновековно извращение. Вместо да употребяват познатата ни през днешния ден тоалетна хартия, тогавашните хора прибягвали до естествените блага на природата. След като завършили работата си в тоалетната, средновековното население употребило зелен мъх. Ако не успявали да открият подобен, хората се насочвали и към кожа и други по-меки материали.

4. Използвали урина за унищожаване на петна

Във времето, когато човечеството не било чувало за препарати като Вениш и повсеместен обезмаслител, за унищожаване на петна по облеклата било нужно друго средство. Въпреки че сапунът към този момент бил фиктивен, той бил извънредно безценен и бедните нямали опция да се възползват от вълшебните му свойства. За задачата те прибягвали до натуралната човешка урина. Не ви предлагаме да употребявате метода, само че ще ви издадем, че от това средство се възползвали също и античните римляни.

5. Повечето хора даже не измивали лицата си

 10 отвратителни неща, които хората са правили през Средновековието

Днес, когато средностатистическият човек влиза няколко пъти под душа, е необичайно да приемем обстоятелството, че през Средновековието живели хора, които в никакъв случай не са измивали даже лицата си. Нещо повече – Църквата даже забранявала на християните да се къпят голи, тъй като вярвала, че несъразмерното къпане ще докара до порочност и заболявания. Хората почнали да свързват водата със болести и считали, че в случай че допрян порите си до нея, ще се разболеят.

6. Носели перуки, които да скрият въшките в косите им

Вероятно първата ви асоциация със средновековните кралски особи включва разнообразните бели, къдрави перуки. В разследване на посочения нагоре проблем с къпането, хората елементарно завъждали неприятни въшки в косите. Вместо да прибягнат до заразната вода, те решили да скрият мазната си коса с корони, шапки, пелерини и перуки. Проблемът с въшките обаче си оставал и те трябвало да употребяват дребни „ чесалки “, направени от кост или метал, с които внимателно да се отърват от дразнещия сърбеж.

7. Леглата им били цялостни с въшки и бълхи

 10 отвратителни неща, които хората са правили през Средновековието

Не единствено главите им, само че и цялата им мебелировка преливала от ужасните въшки и бълхи. Ако бяхте част от горната средновековна класа, щяхте да спите в свое лично легло, с матрак, изработен от плява. В най-хубавия случай този матрак бил сменян един път годишно като от самото начало бил споделян с голям брой въшки и бълхи. Това обаче не предписание голямо усещане на локалните хора, които приемали вредителите за нещо безусловно обикновено.

8. Жените правили веждите си от четина

Красотата постоянно е изисквала извънредно странни жертви. Тези, за които ще ви разкажем, евентуално ще ви се сторят много нетипични. Честа процедура било, средновековните дами, които са бръснели своите вежди, да основават нови такива, направени обаче от животинска четина. Най-разпространено било дамите да употребяват козината на гризачи като мишки и плъхове, с която сътворявали превъзходния си външен тип. Впоследствие прибягвали до потреблението на човешка коса, до момента в който години по-късно се стигне до днешния микроблейдинг…

9. Използвали странни способи за контрацепция

 10 отвратителни неща, които хората са правили през Средновековието

Хората от Средновековието също желали да се предпазят от нежелана бременност. За да се оправят с този проблем обаче, дамите трябвало да употребяват не някаква билка, а тестиси на невестулка. Не си мислете обаче, че методът е обвързван с слагането им в половите органи на дамата. Напротив – дамата трябвало да употребява съответната част на невестулката като огърлица. Слагала я на шията си и вярвала, че по този начин ще предотврати инцидентна бременност.

10. Използвали нетипични способи за обезкосмяване

Във времето, в което уреди като епилатор не били измислени, дамите трябвало да подхващат разнообразни способи за унищожаване на нежеланото окосмяване. За задачата те смесвали многообразие от билки, които натърквали на мястото и чакали стремежи резултат. Много публикувано било потреблението на сок от лук. Жените покривали краката си със сока и оставяли екстракта да отстрани космите за идващите 24 часа.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР