За да се сведе до минимум рискът от сърдечно-съдови заболявания,

...
За да се сведе до минимум рискът от сърдечно-съдови заболявания,
Коментари Харесай

Най-опасните храни за сърцето

За да се сведе до най-малко рискът от сърдечно-съдови болести, в диетата на човек освен би трябвало да се включат потребните за организма артикули, само че е нужно и да се откажем от нездравословните за сърцето артикули.

Лекар изяснява кои са най-опасните храни за сърцето. Това е мнението на кардиологът Пабло Канепа, предава БНР.

Според него най-опасно за сърцето е аленото месо . То съдържа доста наситени мазнини, приемът на които би трябвало да бъде лимитиран. Препоръчват се моно- и полиненаситени мазнини. Техен източник са ядките, зехтин екстра върджин, авокадо, някои типове риба.

Експертът предлага в менюто да има повече място за по-диетични меса – да вземем за пример пилешко.

Освен това не е неприятно да се заобикалят печива за закуска , както и полуфабрикати – подготвени и замразени храни като пици и пасти. Подобна богата на трансмазнини храна, която покачва равнището на „ неприятния “ холестерол, оказва помощ за увеличение на тежестта и покачва риска от сърдечно-съдови болести, а също и диабет вид 2.

Канепа поучава изрично да не се използват безалкохолни енергийни питиета – с изключение на кофеин, те съдържат доста захар и други нездравословни субстанции. Възбуждат нервната система, което на собствен ред може да докара до сърдечни проблеми.

Важно е да се понижи и използването на сол , с цел да бъдат избегнати рисковете, свързани с високото кръвно налягане.

Алкохолът, както сметаната и маслото също би трябвало да бъдат лимитирани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР