За да се постигне кръгова икономика, трябва да се предприемат

...
За да се постигне кръгова икономика, трябва да се предприемат
Коментари Харесай

Как да постигнем кръгова икономика? Да действаме преди образуването на отпадъци

За да се реализира кръгова стопанска система, би трябвало да се подхващат редица ограничения доста преди етапа на образуването на отпадъците. В тази посока е и препоръчаният от Европейска комисия мини пакет „ Кръгова стопанска система “, от който се откроява дълго чаканата Стратегия за пластмасите. Това сподели през днешния ден зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков при откриването на 14-ия интернационален конгрес за екология, ръководство на боклуци, интелигентни градове и енергийна успеваемост в София. На събитието участваха Йоана Христова – зам.-кмет на Столична община по „ Зелена система, екология и земеползване”, Дидие Кулон – общоприет шеф на Международния хладилен институт, и Алберто Труеба – дипломат на Аржентина в България.

През 2016 година страната ни бележи поредна година на равномерен растеж на каузи на преработването на битовите боклуци. Постигнати са съвсем 32% общо преработване, като за втора година се следи осезателен дял на рециклираните биоотпадъци. Те съставляват към 1/3 от всички рециклирани боклуци в страната.

"През идващите две години в държавната стратегия е заложено създаването на Национална тактика за кръгова стопанска система, която да подчертае политики и дейни ограничения, които да се подхващат на национално равнище, с цел да се отговори по най-хубавия метод на актуалните провокации. В сегашния програмен интервал до 2020 година напъните ни са ориентирани към доизграждане на инфраструктурата за ръководство на отпадъците, с приоритет на системите за разделно събиране и отнасяне на биоразградимите боклуци ", изясни Красимир Живков.

През 2017 година се водеха дейни договаряния сред страните членки, Европейска комисия и Екологичен потенциал, които доведоха до заключително политическо съглашение по законодателния план „ Кръгова стопанска система “. Промяната в рамковото законодателство по боклуци е една от най-важните и първостепенни крачки в прехода към кръгова стопанска система на Европейски Съюз. Заложени са нови по-сериозни ограничения с акцент върху предотвратяването на отпадъците и повторната приложимост на продуктите. Въведоха се и нови унифицирани условия към системите за разширена отговорност на производителя и по-високи условия към разделното събиране на боклуци като източник на суровина за преработващата промишленост.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР