За да разберем какво е розата на ветровете, е необходимо

...
За да разберем какво е розата на ветровете, е необходимо
Коментари Харесай

Розата на ветровете

За да разберем какво е розата на ветровете, е належащо да разберем, че този знак на компаса единствено условно може да се назова роза. Названието е разследване от отношението на мореплавателите към това накратко изображение на компаса като вяра да се открие пътят към дома.

Розата на ветровете (в множеството езици тя се назовава „ Роза на компаса “) е векторна диаграма, която в метеорологията и климатологията характеризира режима напразно в обещано място по многогодишни наблюдения и наподобява като многоъгълник, при който дължината на лъчите, излизащи от центъра на диаграмата в разнообразни направления (румбове на хоризонта), е пропорционална на повтаряемостта на ветровете в тези направления („ от кое място “ духа вятърът).

Розата на ветровете се регистрира при строителството на пистите на летищата, пътищата, планирането на обитаемоте места (целесъобразна ориентировка на постройките и улиците), оценката на взаимното състояние на постройките и голям брой други задания (агрономия, горско стопанство, екология и др.).

Розата на ветровете, издигната по действителни данни от наблюдения, разрешава по дължината на лъча на издигнатия многоъгълник да се откри посоката на преобладаващия вятър, от страна на който най-често идва въздушният поток в дадена околност. Затова същинската роза на ветровете, издигната въз основа на редица наблюдения, може да има основни разлики в дължините на другите лъчи.

Розата на ветровете, с изключение на посоката напразно, може да сочи и честотата на ветровете по избран симптом – ден, месец, година, както и силата напразно, продължителността напразно (минути дневно, минути на час).

Могат да съществуват рози на ветровете както за обозначаване на междинните стойности,така и за обозначаване на оптималните стойности Също е допустимо основаването на сложна роза на ветровете, на която има диаграми на два или повече параметъра.

В хералдиката роза на ветровете се назовава знак във тип на стилизирана звезда. Той се употребява в емблемите на разнообразни организации: НАТО (четири лъча), Централно разузнавателно управление на САЩ (16 лъча), съветските министерства на изключителните обстановки и на превоза (8 лъча), а също на гербовете на градове и други

Вижте интерактивна карта на всички настоящи направления на ветровете по цялата планета.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР