За да постигнеш успех като лидер, трябва да направиш така,

...
За да постигнеш успех като лидер, трябва да направиш така,
Коментари Харесай

Джейсън Кинг, „Теленор България“: Ефективните лидери трябва да действат като предприемачи и да бъдат честни към екипите си

За да постигнеш триумф като водач, би трябвало да направиш по този начин, че да си сменяем и компанията да е в положение да оперира без теб. ” ”

- На какъв стадий от развиването си беше компанията, когато дойдохте в България, и с какви достижения се гордее екипът ви? 

- Вече бях част от фамилията на „ Теленор “ в Дания, а когато пристигнах тук през 2018 година, компанията в България беше пазарен водач във връзка с удовлетвореността на клиентите и надеждността на мрежата с близо 2000 чиновници и доходи от над 675 млн. лв.. Пълното възобновяване на мрежата в България сложи основата за нашия мениджърски екип, включващ опитни ръководители от района и България, за по-нататъшно разширение на бизнеса и гонене на нови амбициозни цели. Това е една от главните отличителни страни на „ Теленор България “ – ние освен реализираме впечатляващи резултати с най-хубавата мрежа в страната, само че надграждаме със важен управнически гений, с неповторим и уравновесен микс от опит и ноу-хау. Като телекомуникационен водач постоянно съм вярвал в комбинацията от интернационална процедура и районна експертиза.

- На какви правила се крепи тактиката ви за развиване?

- Стратегията ни е да се фокусираме в това, в което сме най-хубави и където имаме преимущество пред конкуренцията. Това е и главният принцип зад всяка услуга и артикул, които стартираме – от пакета за цифрови услуги и тарифни проекти до приложенията за бизнес и решенията за M2M и закрепени безжични услуги.

Със сигурност знам, че телеком секторът ще бъде основата на всеки новаторски бизнес в бъдеще и „ Теленор “ е подготвен да обезпечи нужната непоклатимост и да улесни растежа и нововъведенията.

- По какво се отличава българският филиал на компанията по отношение на останалите страни, в които тя оперира?

- „ Теленор “ има водеща позиция на всички пазари в Югоизточна Европа, на които оперира. При целеполагането и основаването на нови артикули и услуги главен фокус за нас са процесите, отговорността и лесното прилагане. Тези три точки не са лесни за формулиране или внедряване в нашата промишленост, само че верният метод води до удовлетворени чиновници, клиенти и сътрудници. Ето за какво планираме и изпълняваме тактики на районно и локално равнище. Новата ни услуга Drivey за наблюдаване на автомобила да вземем за пример се предлага на четирите пазара в района. Екип на „ Теленор България “ пък създаде приложението Digital Office, ориентирано към възстановяване на вътрешните връзки и ръководство на процесите, и към този момент се употребява от първите огромни корпоративни клиенти в България.

- Как се развиха лидерските ви умения на българска почва?

- За да постигнеш триумф като водач, би трябвало да направиш по този начин, че да си сменяем и компанията да е в положение да оперира без теб. Точно противоположното на това да си център на внимание. За мен това е ключът към триумфа на организациите в дълготраен проект без значение от индивида, който ръководи, или от притежателя, който в началото е начертал курса. Неразделна част от сполучливото водачество е и образуването на способен, ефикасен и отдаден екип, на който можеш да разчиташ.

Обясни на хората какво планираш, направи го и им кажи какво си научил. Този приспособен трипартитен принцип на Аристотел се отнася освен за това по какъв начин представяте концепциите си пред хората, само че и за метода, по който вършиме бизнес. Откритостта, интензивността и изводите по-късно са от основно значение за построяването и поддържането на връзките. Уверете се, че хората постоянно знаят къде да ви намерят и че сте отворен за техните мисли, хрумвания и противоположна връзка.

- Какво ви задържа тук и какво може да ви накара да напуснете България?

- София и други градове в България в действителност са на път да се трансфорат в център за новаторски бизнеси, развойна активност и стартъпи, трансформирайки страната в магнит за изключителни фрагменти от целия свят. В тази област има още какво да се направи, само че сходна среда е нещото, което би могло да ме накара да се върна, откакто реализира дилемите, които съм си сложил в „ Теленор “. България постоянно ще бъде част от мен. Както и поради естествена ѝ хубост. Планините и морето тук са измежду най-красивите в Европа, което е задоволителна причина човек да прекара още дълго време в страната.

►►►►

Q&A

Колко е значимо да слушаш

Q Как бихте описали първите си дни в България?

A Слушах. Единственият метод хората да вършат бизнес на световно равнище, както и да трансформират метода, по който възприемат другите хора, страни и просвета, е, като работят в чужбина най-малко няколко месеца. Посветих време да чуя и да схвана нашите мениджъри, хората на „ Теленор “. Слушах и какво споделят нашите сътрудници, клиенти, съперници и по какъв начин възприемат бизнеса и политиката.

Q Какво знаехте за българите и средата, преди да дойдете, и какви бяха най-големите провокации?

A Всички ние имаме в мозъка си карта на света с вградени упования какви са хората и по какъв начин е устроено всичко. Това, че преди също съм работил в района, ми оказа помощ да се интегрирам по-лесно. Често срещана неточност обаче е да се приема, че разпоредбите на правене на бизнес са идентични на всички места. Като управител с интернационален опит считам, че едно от огромните провокации е построяването на доверие за къс интервал, и то, без да се забавя, а, в противен случай – да се форсира растежът на бизнеса.

Q Какъв е резултатът две години по-късно?

A Днес имам достойнството да управлявам висококвалифициран интернационален екип от мениджъри, невероятни експерти и доста младежи с огромен капацитет. Вярвам в тях. Хората в „ Теленор “ имат опцията, свободата да вземат решения за положителното на компанията и за персоналното си развиване. И това е „ горивото “ на впечатляващия напредък на компанията.

Венцислав Савов. Интервюто е оповестено в бр. 08 на списание " Мениджър "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР