За да оправдае нахлуването в Украйна президентът Владимир Путин посочи

...
За да оправдае нахлуването в Украйна президентът Владимир Путин посочи
Коментари Харесай

Измислените оправдания на Путин за агресията в Украйна: проверка на фактите

За да оправдае нахлуването в Украйна президентът Владимир Путин уточни няколко аргументи. Във всеки случай той счита нападението за защитителен акт. Ето какво демонстрира инспекцията на някои от " причините " на съветския президент.

Доближава ли се НАТО до границите на Русия?

Путин твърди: НАТО непрекъснато се уголемява, а военната инфраструктура на Алианса е все по-близо до съветските граници. " Военната машина се движи и, дублирам, доближава се компактно към нашите граници ".

Проверка на обстоятелствата: изказванието заблуждава

Вярно е, че след разпада на Съветския съюз 14 източноевропейски страни бяха признати в НАТО. Четири от тях граничат с Русия. И Украйна получи статут на кандидатка за участие през 2008-а година, само че от този момент процесът на присъединение въобще не е напреднал.

Вярно е също, че НАТО предприе избрани логистични подготвителни дейности в своите членки от Източна Европа, готови бяха и летища за бързо подсилване на частите. Но би трябвало да се има поради, че това бе направено след 2014-а година като реакция на непозволената анексия на Крим.

НАТО продължава да се придържа към Основополагащия контракт за връзките с Русия от 1997-а година. Той не разрешава спомагателното трайно разполагане на бойни елементи в страните членки. Въз основа на утежняването на връзките сред Изтока и Запада обаче през 2016-а година НАТО стартира да ротира четири бойни батальона в балтийските страни и в Полша. Тези бойни елементи се състоят от общо 5000 бойци и в действителност са прекомерно дребни, с цел да съставляват опасност за Русия с нейните /както се смята/ 850 000 дейни бойци.

Тревоги у Русия буди и разполагането на противоракетните комплекси " Aegis Ashore " в Румъния и Полша. Оборудването е създадено в началото за военни кораби, само че могат да изстрелват и балистични ракети от суша, които за малко време могат да доближат Русия.

Военният специалист Волфганг Рихтер споделя по този мотив, че този проблем има елементарно решение - на Русия би могла да бъде дадена опция да ревизира дали в комплексите " Aegis Ashore " има балистични ракети, които чакат да бъдат изстреляни. Москва обаче отхвърли предлагането за разговор. „ Тя избра войната и унищожи изгледите за намиране на решение посредством договаряния. "

Нападението на Русия защитителен акт ли е по смисъла на Хартата на Организация на обединените нации?

Путин твърди: „ Просто не ни е останала друга опция да защитим Русия и нашия народ, с изключение на тази, която ще бъдем принудени да използваме през днешния ден ", сподели Путин. Както и: „ Народните републики на Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ. В тази връзка, в сходство с глава 7, член 51 от Хартата на Организация на обединените нации (...) взех решение за провеждането на специфична военна интервенция. "

Проверка на обстоятелствата: не е правилно

Не дава отговор на истината, че се постанова Русия да се " пази " от Украйна, а още по-малко Путин може да се базира в тази връзка на Хартата на Организация на обединените нации. Твърдението се вписва в цяла поредност обвинявания на Путин, че Украйна организира офанзивна военна интервенция и приготвя война против Русия. Непосредствено откакто самопровъзгласилите се републики Донецк и Луганск бяха приети от Русия, те я помолиха за помощ и Путин изпрати така наречен " мироопазващи " елементи в сепаратистките области. Но и досега Русия не е показала нито едно доказателство, че Украйна е нападнала Русия. Независими информации по въпроса също липсват.

„ Правото на самозащита допуска осъществяването на нахлуване от отсрещната страна. Подобно нещо в тази ситуация с Украйна няма ", споделя Пиа Фурхоп от Германския институт за интернационална политика и сигурност. Тя дефинира аргументацията на Путин като „ перфидна ". Защото в действителност е тъкмо противоположното – " през последните седмици Украйна направи всичко допустимо, с цел да не даде мотив на Русия да се позове на правото си на самозащита ".

Имало ли е „ геноцид " в Украйна?

Твърдение: в речта си Путин съобщи, че задачата на така наречен специфична военна интервенция е " отбраната на хората, които в продължение на осем години са подлагани на издевателства и геноцид от страна на киевския режим ".

Проверка на обстоятелствата: не е правилно

Понятието " геноцид " е несъмнено в Конвенцията на Организация на обединените нации за геноцида от 1948 година по следния метод: (Геноцид) е всяко деяние, осъществено с желанието да бъде унищожена напълно или частично една национална, етническа, расова или религиозна група като такава "

Сведения за такива дейности в Украйна няма, въпреки всички цивилни жертви на спора да се документират в детайли от интернационалните наблюдаващи от 2014-а година насам. По данни на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за човешките права досега цивилните жертви в Източна Украйна са 3000. В множеството случаи те са жертви на артилерийски обстрел, както и на детонации. " Много от цивилните жертви са починали или са били ранени при разнообразни условия, наред с другото при събирането на реколтата, до момента в който са били на лов на риба или на разходка ", написа в отчет на наблюдаващи от ОССЕ от 2020-а година. Независимите източници, като ОССЕ и Организация на обединените нации, не разполагат с никакви данни за някакъв геноцид.

Трябва ли Украйна да бъде " денацифицирана "?

Твърдение: За да спре сякаш съществуващите издевателства и геноцид, Русия трябвало да се погрижи за " демилитаризацията и денацификацията на Украйна ".

Проверка на обстоятелствата: не е правилно

Изказването на Владимир Путин е агитационен разказ, който той отдавна повтаря, без обаче да има каквито и да било учредения. За проектите си в Украйна Путин употребява едно историческо разбиране, което се базира на политиката на силите-победителки във Втората международна война във връзка с нацистка Германия. Зад него стои концепцията за унищожаване на националсоциалистическите въздействия и отстраняването на забърканите от техните постове.

Това съпоставяне с Украйна е изцяло неправилно, показва политическият анализатор Андреас Умланд: " Говоренето за нацизъм в Украйна е безусловно несвоевременно ", съгласно него. Той напомня, че президентът на Украйна е рускоговорящ евреин и е спечелил с голямо болшинство изборите против един украинец, който не е евреин.

Умланд признава, че и в Украйна има дясноекстремистки групировки, само че те са относително слаби спрямо сходните им в доста други европейски страни. Според специалиста тези групировки в Украйна играят извънредно маловажна роля в обществото. Оттук и изводът: учредения за някаква " денацификация " в Украйна просто няма.

Автори: Йоша Вебер, Андреа Грунау, Матиас декор Хайн, Ойген Тайзе
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР