За да ограничат измамите, сменят касови апарати за трети път

...
За да ограничат измамите, сменят касови апарати за трети път
Коментари Харесай

Софтуер на тайно място свързва касови апарати, но праща към НАП само 1 от всеки 3 плащания

За да лимитират измамите, сменят касови апарати за трети път от 20 година

Вадят на ярко 2 милиарда лева оборот

Върви търговия със затворени компании за устройствата им

Нова лъжлива скица със безценен програмен продукт за ръководство на вериги от касови апарати са засекли данъчните при последните инспекции, научи “24 часа. ”

Изнесено отвън обектите устройство регистрира отдалечено всяка трета интервенция от един касов уред, обобщава ги и предава данните онлайн към сървъра на Национална агенция за приходите.

Така се избягвал и рискът устройството да бъде намерено при неочаквани инспекции онлайн.

Принципът на работа бил заимстван от данъчните, които наблюдават онлайн всички регистрирани касови апарати.

Софтуерът,

чиято цена

стига до 7000

лв., се

изплаща бързо,

откакто е “спестил ” най-малко 1/3 от същинския оборот на верига от обекти на един притежател.

На пазара се предложили и специфични стратегии, които “чистят ” оборот. Те се включват към фискалните устройства и автоматизирано на първо време заглушават сигнали за осъществена продажба, с цел да не стигне тя въобще до сървъра на данъчните, а по-късно изтриват всички следи от 30-50% от интервенциите в устройството.

Търсени за измамите се оказали и

касови апарати

на затворени

компании

Устройствата оставали свързани с Национална агенция за приходите и генерирали подправен трафик към тях. При инспекция обаче се оказвало, че уред с този номер принадлежи на компания, която не съществува.

Обяви “Ремонтирам преференциално касови апарати ” в интернет насочвали търговците към съответните сервизи, профилирани в операции на устройствата.

За да се свият измамите, финансовото министерство и Национална агенция за приходите няколко пъти трансформират условията към фискалните устройства. Предстоящата промяна ще бъде трета подред за 10 години.

2 милиарда лв. оборот може да излезе на ярко, пресметнаха неотдавна за “24 часа ”експерти.

Предишната огромна замяна на касовите апарати, след която те бяха свързани онлайн с Национална агенция за приходите, ограничи измамите. Чрез неочаквани инспекции обаче данъчните открили, че са открити малки врати и че до 70% от оборота могат да се укрият даже и апаратът да е обвързван с тях.

10-минутно спиране на онлайн връзката да вземем за пример било задоволително, с цел да се изтрият част от интервенциите.

Най-честото пояснение

за какво няма

връзка с Национална агенция за приходите,

бил токов удар

или щета

Търговци употребявали даже късото време за профилактика на мобилните оператори, с цел да скрият част от продажбите. За да си обезпечат по-дълго време за “почистване ”, притежатели преднамерено бавели заплащането на сметките. Когато операторът блокира сим картата, това провокира хардуерна щета в устройството и обезпечава няколко часа работа даром. Времето, в което това да се случи, било пресмятано по този начин, че да е в пиковите часове за извършване на покупки или консумация в обекта.

Новият софтеур ще затрудни манипулирането на фискалните устройства, безапелационни са от Национална агенция за приходите. Те са програмирани по този начин, че

данните за

всяка продажба

до 5 минути да

са при данъчните

Времето за доклади е съобразено с потенциала на мобилните оператори. Всяка касова записка ще има QR код, който ще съдържа цялата информация за покупката.

Чрез него и клиентът с мобилния си телефон може да ревизира на място дали търговецът се регистрира пред данъчните в границите на 5 минути.

Ако устройството не работи повече от 5 минути, системата ще се самоблокира, само че преди този момент автоматизирано ще съобщи на сървъра на Национална агенция за приходите данните от тъкмо този времеви откъслек.

Според новите правила служебните бонове се не разрешават, а търговците, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите би трябвало да свържат всички фискални устройства и принтери, намиращи се комерсиалния обект с него.

Въвежда се и обвързване търговците, които оперират електронни магазини да ги разгласят в приходната организация, с цел да подлежат на непрестанен надзор.

Вече ще се лицензират и софтуерите за ръководство, както и сервизите за поправки. Всеки чиновник в сервиз ще има

личен ключ

и ключова дума,

с цел да се знае

кой е направил последния ремонт на съответното устройство.

Производителите и разпространителите на програмен продукт за ръководство на продажбите пък ще би трябвало да заявяват пред приходната организация, че продуктите им дават отговор на условията на новата разпоредба.

Данъчните възнамеряват и масирани акции за такива сектори, които би трябвало да имат касови апарати, само че по традиция нямат или не издават касови бележки, научи още “24 часа ”.

Според осведомени, при тях имало към този момент голям брой сигнали за учители, които давали частни уроци, само че не издавали бележки.

Имало данни и за медицински сестри, санитарки, както и за хора, които гледат възрастни и заболели по домовете им. Те получавали

пари на ръка,

само че не издавали

документ

По-малко били сигналите за таксиметрови водачи, за фризьори, фотографи, заработващи на частни празненства в почивните си дни, някои от които също не отчитали заработеното.

Новите фискални апарати, които дават отговор на условията, са импортирани, оповестиха от приходната организация през последната седмица.

Към момента за изпитване в Института по метрология са

декларирани 12

модела

устройства,

като се чака те да бъдат препоръчани за продажба в комерсиалната мрежа до началото на януари 2019 година

На уеб страницата си приходната организация към този момент е разгласила специфичен програмен продукт, с който всеки, който има фискално устройство, може да ревизира дали то предстои на доработване или би трябвало да го смени. Това може да стане на адрес http://nraapp02.nra.bg/fdlookup/.

Бензиностанциите с нови касови бележки от 1 март следващата година

От 1 март 2019 година всеки покупател на гориво ще получава нов тип касова записка. В нея на обособен ред ще се показва сумата на дължимия данък, Данък добавена стойност, продажната стойност на всеки тип гориво, както и покупната му цена от търговеца на едро без начислените косвени налози. Информацията ще бъде изписвана на обособени редове по типове гориво.

Това ново условие бе въведено по предложение на финансовото министерство. Сметките на ведомството демонстрират, че разноските за бизнеса ще са към 200 лева на всеки обект, с цел да се актуализира софтуерът на системата за ръководство на продажбите.

Бензиностанциите към този момент няма да могат да актуализират софтуера си всяка вечер към 24 часа, с цел да не се изкушават да манипулират обороти.

От следващата година за тях ще е неразрешено да сплотяват повече от две продажби на горива, направени от един и същи клиент, в общ фискален бон. Така ще се затвори вратата за регистриране на фиктивни доставки към действителни продажби.

В дребни бензиностанции, в които се продават горива на самообслужване, устройството за заплащане наложително би трябвало да е част от централната регистрационна система. Дневният финансов доклад на такива обекти ще се записва автоматизирано във фискалната памет всеки ден.

Ако по някаква причина връзката сред нивомерни системи, бензиноколонки и фискални устройства прекъсне, срокът за възобновяване би трябвало да е 15 минути. След това системата ще се самоблокира и обектът би трябвало да спре да работи.

Забранено ще бъде и издаването на хартиени бележки от кочан, с които да се сторнират интервенции. При претенция, връщане на стока, при позволена операторска неточност или понижение на данъчната основа след завършена сметка интервенцията ще се документира сега на връщане на сумата на клиента, само че единствено при задоволителна касова наличност.

Сменят 220 хиляди апарата, останалите с нов програмен продукт

От записаните в Национална агенция за приходите 440 000 касови апарата, програмен продукт за ръководство на продажбите и интегрирани автоматизирани системи за продажби половината, т.е. 220 000, би трябвало да се подменят, а на останалите да се актуализира софтуерът. 20 000 обекта, които употребяват 43 000 фискални принтера, би трябвало да ги актуализират.

Разходите на бизнеса за актуализацията на софтуера ще бъдат приблизително към 120 лева на работно място с компютър и фискален принтер. Подмяната единствено на принтер е 275 лева

Разходите на компаниите за касовите апарати ще се признаят за данъчни цели и със сумата ще се понижи данъчната основа преди облагане. При покупка на нов касов уред се издават ваучери, против които ще правят ъпдейти на софтуера гратис.

Срокът, в който записаните по Данък добавена стойност търговци би трябвало да сменят или пренастроят апаратите си, е март 2019 година За всички останали срокът е до юни 2019 година За ползващите интегрирани автоматизирани системи за продажби, каквито са комерсиалните вериги, срокът е декември 2019 година

Времето, отпуснато на производителите и разпространителите на програмен продукт за ръководство на продажбите, с цел да го заявяват, изтече през октомври т.г. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР