За да може една държава със седем милиона население да

...
За да може една държава със седем милиона население да
Коментари Харесай

Румен Радев към олимпийците ни по природни науки: Надеждата за България е в потенциала на младите

„ За да може една страна със седем милиона население да се мери с колоси като Съединени американски щати, Русия, Китай и Япония, тя би трябвало да има най-важния капитал за всяка една нация – надарени младежи с голям капацитет, които са вярата за бъдещето на България “.
Това съобщи президентът Румен Радев, откривайки Деветата годишна среща на олимпийските ни тимове по естествени науки, която се състоя в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Той посочи впечатляващите триумфи на олимпийците ни в сегашния спортен сезон – за България са извоювани 79 медала и грамоти от разнообразни олимпиади.

„ Вашите победи и триумфи на терена на науката както у нас, по този начин и в чужбина, постоянно ни изпълват с горделивост. Воювайки на този извънредно сложен терен, вие освен отстоявате себе си и работите за напредъка на науката, само че и за бъдещето на България “, сподели той на олимпийците ни. Президентът означи, че бъдещето от ден на ден се господства от науката, нововъведенията и дигитализацията и дефинира достиженията на българските олимпийци като един от най-важните фактори за привличане на директни задгранични вложения в България.
Държавният глава изрече признателност на преподавателите, треньорите и олимпийските тимове по естествени науки на България за упоритостта, силата и вярата. „ С безрезервен и категоричен труд вие утвърждавате нашата мощна българска школа, давате вероятност в бъдеще и от нас се учат доста други “, означи той и благодари и на всички компании и публични организации, които поддържат нашите олимпийци.
Припомняме, че и по благотворителната самодейност на VIVACOM – Операция „ Жълти стотинки “ бе оказана поддръжка на Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки (СООПН). Сдружението е основано през 2010 година като продължение на програмата на фондация " Америка за България " за финнасиране на българските олимпийски тимове по астрономия, биология, информатика, математика, математическа филология, физика, химия и тима на младите физици. Оттогава до момента фондацията е вложила 3.9 милиона лв. в олимпийските тимове посредством СООПН, бе изтъкнато по време на церемонията.
Медалисти споделят

Състезателят по филология, спечелил златен орден на Международната олимпиада тази година в Южна Корея Матей Петков показа, че към този момент желае да се осъществя в България. Според него средата тук не е чак толкоз зле. „ Има може би прекомерно огромен % на чалга културата, само че не е чак толкоз зле, колкото се показва “, разяснява той. Матей разясни, че лингвистиката е пресечната област сред езиците и логиката – математиката. „ Лингвистиката е опит да се опишат естествените езици на света посредством математически способи и този опит е в огромна степен сполучлив – с помощта на лингвистиката имаме машинен превод от един език в различен “, уточни той и добави, че разнообразни стратегии зависят точно от лингвистиката.
Важна част от триумфа са положителните знания по предмета, психическата настройка и устойчивостта, показа още той. Ето и неговата рекомендация: „ Ако има стресиращи фактори – не би трябвало да се оставяте да ви разсейват и другото значимо е да сте положителни. С положителна настройка би трябвало да се потегля към всяко начинание и тогава шансът за триумф се усилва неведнъж “.

Сребърният медалист от тазгодишната интернационална олимпиада по математика в Южна Корея Евгени Киряков от СМГ призна, че дилемите са били сложни, а конкуренцията извънредно мощна – там са Китай, Съединени американски щати, Русия, Тайван… Неговото пояснение за триумфа е, че се дължи на труда. „ Талантът е до VI клас, оттова нататък е единствено труд – решение на задания и дисциплинираност “, показа той и добави - „ тя, дисциплината, зависи от това дали ти харесва. На мен ми харесва и по тази причина го върша “.
Потенциалът на България съгласно него е голям. „ Подготовката на българските млади математици е доста мощна и упоритостите им са доста високи – това е което ни кара да вървим напред по математика “, счита той. Евгени показа, че желае да учи в Англия или в Съединени американски щати, че е подал документи и чака отговор от университетите.

Друг изявен езиковед - Виктор Балтин от Природоматематическа гимназия в Бургас, спечелил бронзов орден на тазгодишната олимпиада по филология в Южна Корея, а на миналогодишната в Прага – златен, описа, че подготовката заемала главната част от свободното му време. Неговата формула за триумфа е в постоянството. „ Като го има постоянството и когато си удовлетворен от това което правиш, когато ти носи благополучие и задоволство – всичко идва от самосебе си “, показа той.
  Олимпийският капацитет
„ Потенциал имаме. Не е както едно време, несъмнено – от една страна доста народ изтече, от друга – доста страни влагат много мощно в олимпиадите, да вземем за пример източноазиатските и това е причина за известно оттегляне. Но капацитет имаме и работим да го осъществяваме “. Това e оценката на проф. дмн Петър Бойваленков, зам.-директор на Институт по математика и информатика при Българска академия на науките, който до наскоро е бил началник на тима ни, а в този момент е част от екипа и е следил последната Олимпиада.

„ В България политиката за подготовка за олимпиади е на доста високо равнище – учени, работещи в Българска академия на науките, а не учители се занимаваме с тази подготовка. Имаме група от 20 – 30 учени, които целогодишно приготвят олимпийците, което в допълнение ги стимулира и оказва помощ израстването им “, описа пред Actualno.com ръководителят на тима ни доцент Станислав Харизанов от Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките. „ На самите надпревари се явяват по 6 ученика, какъвто е регламентът за интернационалните олимпиади, само че ние целогодишно работим с контингент от 30 – 40 деца “, уточни той.
" Напоследък се вижда концентрация и на интернационалните олимпиади вървят главно деца от София и Бургас. Не знам на какво се дължи това, само че имаме проблем в постигане до децата от по-малките градове. Дори в разширения тим има доста малко присъединяване от градове отвън София, Бургас, Пловдив и Варна “, уточни още доцент Харизанов. Той посочи, че по този начин или другояче, главните ни учебни заведения, които са обичайно показани в олимпиадите са Софийската математическа гимназия, Първа частна математическа гимназия и Математическата гимназия в Бургас.
Дали капацитетът ни би бил по-голям, в случай че бъдат обхванати повече области и учебни заведения, доцентът не се ангажира със мнение, тъй като, както разясни - подготовката се организира най-вече в София и Бургас. „ В Бургас се развиват районно, там доста им се оказва помощ и от община, и от частни спонсори. Те вършат също подготовки, редом на нашите “, означи доцент Харизанов. За подготовките в София той посочи, че се организират най-много в Българска академия на науките – в Института по математика и информатика и означи, че е по-трудно за децата от провинцията да пътуват. „ Може би на това се дължи и неналичието на такова присъединяване от другите обитаеми места “, разяснява той.
Запитан дали вижда опасност за бъдещите ни олимпийски тимове след излезлите относително ниски оценки от тестванията на учениците по математика, доцент Харизанов означи, че математиката е доста по-интуитивна просвета и по-трудно може да бъде преценено равнището на учениците по този предмет. Контролните проби, които се организират на европейско равнище, демонстрират приблизително равнище, а на олимпиадите се явяват елитни възпитаници, означи още той и посочи, че при равнището на олимпийците наклонността е възходяща. " В последните няколко години наклонността при националния тим е да се усъвършенстват резултатите от предишни години. Отново се върнахме в топ 20, където постоянно ни е било мястото, въпреки, че за известно време бяхме отвън тези позиции, само че си ги поддържаме и то стабилно през последните години “, уточни доцент Харизанов. „ Участваме на всички високи интернационалните равнища като надпревари много сполучливо и към този стадий не виждам проблем за подготовката на тима ", заключи той и означи, че той няма усещания от учебните заведения и средностатистическия възпитаник, с цел да може да реши равнището му. " За наслада, тези които се водят елитни възпитаници, които се занимават с олимпиада са на равнището, което желаеме и се надяваме да бъдат “, добави доцент Харизанов.

Запитан на какво се дължи триумфа на младите български математици, доцент Харизанов без съмнение удостовери, че имат роля гените, само че и мотивацията за реализация на Запад. „ Източноевропейските страни са от много време сили в това отношение. Те работят доста старателно и една от главните им мотивации е – Олимпиадата да е трамплин за реализация на Запад. Те имат спомагателна мотивация, защото положителното показване от подобен сан им отваря вратите към влиятелни западни университети “, разяснява ръководителят на олимпийците. Според неговите усещания българчетата имат тази спомагателна мотивация и са доста са работоспособни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР