За да издържа на външните шокове, Варна трябва да диверсифицира

...
За да издържа на външните шокове, Варна трябва да диверсифицира
Коментари Харесай

Чуждите инвеститори продължават да заобикалят Варна

За да устоя на външните шокове, Варна би трябвало да диверсифицира стопанската система си. Липсата на съвременни индустриални зони държи надалеч вложенията в мехатроника и аутомотив предприятия. Градът има още капацитет в областта на IT услугите и аутсорсинга.
Последните две години донесоха тежки разтърсвания по веригите на доставка в промишлеността. Това концентрира интереса на вложителите към диверсификация на индустриалните мрежи и изход към огромни районни пазари. А такива производства - с необятни и сложни вериги на цената - се следят най-вече в мехатроника и аутомотив. Ако желае да увеличи своята резистентност към нови външни шокове, Варна ще би трябвало да се възползва от тези световни трендове и да промени своя промишлен профил.

Според последните данни заплатите в необятно дефинирания бранш мехатроника и аутомотив са най-високи измежду всички промишлени браншове във Варна. Регионът изпреварва други по растеж на продуктивност и заплатите в бранша - 12% средногодишно. Тази промишленост обаче към момента е по-скоро клъстер от корабостроителни и кораборемонтни компании, чиито благоприятни условия за основаване на нова претовареност наподобяват лимитирани, с по-незабележимо наличие на познатите от другите индустриални райони машиностроене и производства на автокомпоненти.
Реклама Ограничен трудов капацитет
Промишлеността заема едвам 13.4% от работните места в локалната стопанска система. Единствено в столицата този дял е по-нисък (но там това е за сметка на доста огромен бранш на бизнес услугите). Във Варна през последните години на процедура няма нови огромни вложения на зелено в индустрията. От 2014 година насам в района няма основано нито едно ново промишлено дружество с над 100 чиновници - както с български, по този начин и с задграничен капитал. В сходна среда мъчно може да чакаме забележителен растеж на работните места. Традиционно растежът на заетостта, изключително когато той върви в композиция с растеж на продуктивността, става в среда, в която има оборот на работните места, провокиран от появяването на нови вложители.
Реклама
Чуждестранните вложители са едва показани във Варна. Едва 12% от работните места в индустрията са дело на компании с повече от 50% задгранично присъединяване в капитала, като тяхната централизация е най-вече в процесната химическа индустрия в Девня и Аксаково. За съпоставяне - приблизително за страната задграничните компании са виновни за 27% от работните места в индустрията, с централизация на претовареност главно в областта на мехатроника и аутомотив.

Не е ясно до каква степен общината регистрира тези трендове и дали има концепция да търси интензивно мястото на Варна в новото индустриално бъдеще на Централна и Източна Европа. Ако да, би трябвало да бъдат изследвани някои хипотези, които изясняват неналичието на нови вложения в индустрията. Едно допустимо пояснение, на което залагат други български райони, е допускането, че новите вложители в мехатроника и аутомотив имат потребност от проведена индустриална зона от съвременен вид, което на този стадий Варна не може да предложи. Засега има единствено проекти в тази посока - въпреки всичко някакъв позитивен знак - за създаване на сходна зона взаимно с община Аксаково в район, който досега е доминиран главно от процесни производства.

Комбинираният дял на промишленост и бизнес услуги в стопанската система на Варна е под 40%. Обяснението за това ниско равнище може би е в прекомерно високия дял на потребителските услуги, а може би посоката на причина и разследване е противоположната. При всички случаи наподобява, че градът проспива възможностите си за по-бързо развиване, каквито имат градове с изявен бизнес профил като София и Пловдив, където този дял е надлежно 50% и 65%.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Икономика 1 Политика 2 Отбрана 3 Енергетика 1 Икономика 2 Право 3 Политика Реклама Какви са вероятностите
Промяната към по-изразен бизнес профил теоретично може да пристигна от бранша на бизнес услугите. Но би трябвало да имаме поради, че този необятен отрасъл, в който попадат търговията на едро, товарният превоз и ИТ и аутсорсингът, към този момент е доста добре развъртян във Варна, като тук са съсредоточени близо 36 000, или над 1/4 от работните места в локалната стопанска система. Възможностите за основаване на още работни места са най-много в ИТ и аутсорсинг бранша и в действителност градът съумя да притегли няколко интернационалните компании главно в областта на финансовия аутсорсинг.

Общо бизнес услугите във Варна прибавиха 2600 работни места през петте години преди коронавирус. След това през 2020 година се свиха с към 660 работни позиции, което е пренебрежимо малко в съпоставяне със свиването в B2C услугите, най-много туризма, с близо 8000 работни места. Този потрес на пазара на труда с изключение на проблем е и сериозна опция за нужното преструктуриране на варненската стопанска система. Относително ниските заплати и продуктивност в бранша вършат работните места непривлекателни.

В бранша на потребителските услуги заплатите са с 33% по-ниски по отношение на индустрията и с 39% по-ниски по отношение на бизнес услугите. Нарастване на заплатите в потребителските услуги с 8.6% средногодишно може да дава неверен сигнал, че секторът може да се възвърне поради увеличено търсене на хора. Но това не е действително, в случай че растежът на заплатите в другите огромни браншове на локалната стопанска система е подобен и даже по-бърз.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Градове
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР