За да имаме активна борба срещу шофьорите, които управляват под

...
За да имаме активна борба срещу шофьорите, които управляват под
Коментари Харесай

Да се конфискува автомобила на пияни и дрогирани шофьори, предлага асоциация

За да имаме дейна битка против водачите, които ръководят под влияние на опиати и алкохол, би трябвало да се даде законова опция за конфискуване на автомобила на такива водачи, или да им бъде краткотрайно лишен.

Това предложи разяснява Владимир Тодоров, основател и ръководител на Българската асоциация на потърпевши при произшествия.

Той добави, че от няколко години неговата организация насочва такова предложение към народните представители, само че няма резултат.

„ Въпрос на политическа воля е да се одобри такова законодателство “, добави Тодоров.
Той е песимистичен, че това ще се случи.
„ Българинът не е наясно с правата си като консуматор, пациент, застраховано лице и на никое място не се учи какво се случва след един пътен случай “, добави той.

Експертът изясни, че след злополука пораждат най-много въпроси по отношение на здравното обслужване – какво покрива незабавната помощ, здравната каса.

Появяват се обаче и въпроси, свързани с Пътна полиция, като това по кое време се издава констативен протокол, в какви периоди и какъв е неговият смисъл, както и въпроси за застраховките – какво покриват те, за кого се отнасят и какви са периодите за предявяване на искания.

Тодоров означи още, че има пропуск в санкционната политика, като даде образец с Георги Семерджиев, упрекнат, че при злополука в София е предизвикал гибелта на две млади дами.
„ Каквото е трябвало да свърши „ Пътна полиция “, го е направила.
Взета му е книжката, наложени са му санкции за 8000 лв., отнети са му 85 точки, свалени са му регистрационните номера – административно всичко е свършено “, сподели той.

Отбеляза обаче, че има един законодателен пропуск, който от асоциацията оферират на народните представители да бъде позволен към този момент шест години  – да се конфискува или да бъде краткотрайно лишен автомобилът на водачи, шофиращи под въздействието на алкохол или опиати.

„ Няма 100% гаранция, само че българинът, като логика на психиката, доста държи на автомобила си и тази мярка ще бъде доста мощна “, добави Тодоров.
Според него допустима мярка за понижаване на злополуките е да има всеобщо камери за скорост по пътищата.
“Не е обикновено на Автомагистрала „ Тракия “ да има на четири места стационарни камери, би трябвало да има на всеки пет километра, което незабавно ще понижи междинната скорост”, счита Тодоров.

Той означи още, че би трябвало да се отстранят проблемите и от 70-те сериозни пътни сектора, където се случват непрекъснато произшествия и които са известни на държавните органи, само че те не подхващат дейности.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР