За човек, който няма опит с приготвянето на артишок, приготвянето

...
За човек, който няма опит с приготвянето на артишок, приготвянето
Коментари Харесай

Съвети за готвенето на артишок

За човек, който няма опит с приготвянето на артишок, приготвянето му може да му се стори същинско тестване. Всъщност няма нищо толкоз комплицирано и в случай че спазвате избрани стъпки, още първият опит ще даде прелестни резултати.

Нужни са огромен нож, ножици, емайлирана тенджера - в алуминиева или железна артишокът почернява, гевгир, кухненска забрадка и лъжица. Предвидете на човек по един артишок и лимон.

Отрежете горната 1/3 на артишока, тъй че да се вижда сърцевината му. Отрежете стъблото и външните листа, в случай че има развалени листа – отстранете и тях.

От всяко листо с ножица отрежете горната част – тя не се употребява за ястие. Измийте добре артишока, като внимавате сред листата да не остане нечистотия. С половин лимон намажете листата там където сте рязали, с цел да не потъмнеят.

Сипете вода в тенджерата и оставете да заври. Цялото количество артишок сложете в гевгира с корените нагоре. Сложете гевгира над вряща вода за към 30-40 минути.

 Вкусен Артишок

За да съхраните цвета на артишока, до момента в който ври водата, налейте в нея лимонен сок – 4 супени лъжици на един литър вода. За да ревизирате дали артишокът е подготвен, извадете един благодарение на плътна забрадка.

Дръпнете едно листо и в случай че то се отдели елементарно, значи артишокът е подготвен. Ако ще поднасяте студено ядене с артишок, би трябвало да махнете гевгира от врящата вода и да го потопите в тенджера със студена вода.

С помощта на чаена лъжица или с пръсти отстранете няколко листа от средата на зеленчука. В сърцевината ще видите влакнеста част – вътрешните нишки на растението, наричани още „ сено ”, което не става за ястие и би трябвало да се отстранят.

Най-добре е топлият артишок да се сервира, като в сърцевината му се сипе сметанов сос или зехтин, подправки като естрагон и кимион, може да добавите лимонен или портокалов сок.

Артишокът се яде, като листата му се откъсват едно по едно, започвайки от външните и се топят в соса. Сърцевината на листата се изсмуква като се прокарва сред зъбите или благодарение на нож и вилица.

При сервирането не забравяйте да сложите паница за остатъците от листата. Задължително се поставят и купички с вода и лимонен сок за измиване на пръстите, както и салфетки за подсушаване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР