За бюджета на САЩ ли говорим или на България? Тази

...
За бюджета на САЩ ли говорим или на България? Тази
Коментари Харесай

Кучето на коалицията е заровено в сметките за харчове

" За бюджета на Съединени американски щати ли приказваме или на България? " Тази гневна имитация на устатата и недипломатична Мика Зайкова от Има Такъв Народ след следващото предложение на Българска социалистическа партия по време на дебатите за съдружно съглашение най-добре отразява съмнителната идилия към договарянията на четирите партии, които се канят да поемат властта. Въпреки размитите понятия за ляво и дясно в политиката, още в нощта на 14 ноември беше ясно, че спечелилият " Продължаваме промяната " би трябвало да измисли по какъв начин да обърне поговорката за орел, рак и щука в някакво сходство на сговорна тайфа. Ходът с диалозите онлайн по 18 най-важни тематики изглеждаше непредвиден и прекомерно авангарден, напълно по харвардски. За 6 дни диалози имаше много горещи разправии, само че до тежки кавги не се стигна. Най-вече поради регламента, който наблягаше на търсенето на допирни точки, а всички противоречиви моменти се замитаха под килима за по-нататък. Така работата замязя на циганска женитба, където всеки можеше да дава обещание на стомах блага за младоженците, разбирай електората.

" Няма тематика, по която да не е реализирано голямо единодушие ", разгласи с вдъхновение водачът на Политическа партия Кирил Петков в събота вечерта, когато завършиха и последните договаряния. Следва подписването на съдружно съглашение сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ. После бърза селекция на министри, в случай че приемем, че Кирил Петков е безспорният нов министър председател. И фанфарите с обезпеченото болшинство в Народното събрание, че най-сетне ще имаме постоянен кабинет. Всичко дотук обаче си остава един балон, до момента в който не се одобри бюджетът за идната година. Защото кучето на бъдещата ръководеща коалиция е заровено точно в сметките по какъв начин и защо ще харчи страната през 2022 година Всяка една концепция, за която към този момент има консенсус сред партиите, остава да виси във въздуха, до момента в който не бъде изчислена и заложена в бюджета. Затова и часът на истината ще пристигна тогава, когато стане ясно кои от всички галещи слуха оферти действително ще се случат. Най-напористи в концепциите за великодушни разходи в съвсем всички сфери, предстоящо, бяха социалистите. Като водещ полемиката за обществената сфера, Асен Василев пресметна, че за настояванията на Българска социалистическа партия ще трябват най-малко 10 милиарда лв. на година. Отсега е ясно, че това няма по какъв начин да се случи. Сметки без кръчмар ще се окажат и огромна част от предложенията на другите партии, тъй като договарянията предходната седмица преливаха от популизъм.

Затова ориста на новата ръководеща коалиция ще се реши в края на януари. В събота четирите партии се съгласиха, че това е най-реалистичният период за приемане на бюджет 2022. Тогава ще пристигна и денят Х, когато ще разберем имаме ли ръководеща коалиция, или сметките без кръчмар ще взривят образуваната на тичешком с заричане за цялостна смяна партийна задруга.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР