За броени дни смятани за свещени и недосегаеми, едни от

...
За броени дни смятани за свещени и недосегаеми, едни от
Коментари Харесай

Черният списък на САЩ с „галениците на съдбата“ в РСМ, Сърбия и Босна

За броени дни считани за свещени и недосегаеми, едни от най-могъщите фигури в Северна Македония, Сърбия и Босна и Херцеговина бяха „ обезглавени “ с решение на финансовото министерство на Съединени американски щати.

Очевидно Вашингтон подхваща огромна акция против корупцията, прането на пари, подкупите и застрашаването на сигурността на Западните Балкани, както твърди самото Министерство на финансите в анотацията към подхванатите дейности.

С подхванатите дейности всички активи на глобените са блокирани и попадат под контрола на Дирекцията за надзор над непознати средства на Съединени американски щати. Те са лишени от всички преводи и различен тип услуги и артикули.

БГНЕС изготви къс лист на част от попадналите под ударите на правораздаването „ галеници на ориста “ в трите страни, посочени за титуляри във към момента съществуващите корупционни практики на Балканите.

Рамиз Мерко

Преди броени дни Съединени американски щати сложиха в черния лист кмета на Струга Рамиз Мерко за присъединяване в „ забележителна корупция “.

Той е политик от албански генезис, министър без сектор, отговарящ за задграничните вложения на Северна Македония.

Член е на Демократичния съюз за интеграция. Между 2005 и 2013 година е кмет на Струга. От 2014 до 2016 година е депутат в Събранието на Република Македония. От 1 юни 2017 година е министър без сектор в държавното управление на Зоран Заев. Освен това е ръководител на ДСИ в Струга. По времето когато е учител в Международния университет в Струга, държавният образован инспекторат открива, че Мерко работи с невалидна тапия за лекар, само че не е заведено дело.

Заместник-помощник-министърът на защитата на Съединени американски щати за европейската и политиката на НАТО Спенсър Бойер съобщи пред македонската редакцията на “Гласа на Америка “ във връзка глобите против него и други македонски уличени в корупция фигури, че е значимо за районната и световната сигурност Северна Македония да се концентрира върху демокрацията и върховенството на закона.

 Никола Груевски

Никола Груевски

Наказателният съд в Скопие осъди през 2022 година задочно някогашния министър председател Никола Груевски на шест години затвор за финансови и други нарушавания при строителството на партийни обекти, в това число централата на партията, която той оглавяваше - Демократическа партия на македонското национално единение (ВМРО-ДПМНЕ).

През пролетта на 2022 година Груевски беше наказан задочно надлежно на 7 и 9 години затвор по обвинявания в машинация с придобиване на земя в един от елитните квартали на Скопие и за иницииране на разрушаването на един от обектите.

Бившият министър председател, който изиска политическо леговище в Унгария и сега живее там, би трябвало да изтърпи общо наказване от 26 години затвор.

Според обвиняването подсъдимият Никола Груевски в интервала от 2006 до 2012 година е присвоил 1,3 млн. евро, като част от парите, които са били дадени като дарения за финансиране на партията и не ги е заявил като такива. Освен това Груевски е дал непълни данни за притежавани от него недвижими парцели. Така той не е отчел два жилището в Скопие с повърхност от 38 и 57 кв.м, строителен терен в центъра на Скопие с повърхност от 2729 кв.м и два строителни имота в Крушево.

През април 2022 година Груевски и неговият братовчед Сашо Миялков, който в продължение на дълги години ръководеше спецслужбите в страната, бяха сложени в така наречен " Черен лист " на Държавния департамент на Съединени американски щати. Груевски е глобен заради присъединяване си в корупционни схеми. В " Черния лист " е и неговата компания I.C.I.C. KFT. ( I.C.I.C. LTD.), която бе записана в Унгария. Според Държавния департамент " Груевски е забъркан в тежка корупция и със своите дейности е нарушил правовия ред, демократичните институции и публичните процеси ". В документа се споделя още, че до момента в който е бил министър председател на страната, " Груевски е злоупотребявал със служебното състояние, употребявал политическата си власт за личен интерес, давал и получавал рушвети ".

Неговата партия ВМРО-ДПМНЕ през днешния ден се смята за главен инструмент на сръбското въздействие и съветската агитация в РСМ. Партията е гневен съперник против контракта с България и започването на договаряния на РСМ за участие в Европейски Съюз, според така наречен „ френско предложение “.

 Сашо Миялков

Сашо Миялков

Бивш началник на контраразузнаването на Македония, считащ се за безспорен стопанин във всяко едно отношение на страната. В продължение на дълги години той ръководеше спецслужбите в РСМ.

Миялков е глобен поради корист със служебно състояние по делото „ Трезор ”, по което е наказан на 8 години затвор за корист със средства от държавния бюджет за закупуване на електронно съоръжение за потребностите на Пета дирекция към УБК и за образование за нейното потребление, провеждано от английска компания. Според прокуратурата, става въпрос за корист в размер на 860 000 евро.

Миялков има първоинстанционна присъда по делото „ Таргет – Твърдина ”, съгласно която е наказан на 12 години затвор, и е обвинен по делата „ Парцели на Водно ” и „ Титаник 2 ”, както и е обвинен по делото „ Империя ".

Сашо Миялков беше в пандиза в Шуто Оризари след няколко дни престой под домакински арест.

Миялков управлява еднолично контраразузнаването от 29 август 2006 година до 12 май 2015 година. Той се смята и за един от най-богатите хора в страната. Арестуван е за първи път единствено седмица, откакто Груевски избяга от страната и получи леговище в Унгария.

В интервала от 2008 до 2015 година са били подслушвани нелегално над 20 хиляди македонски жители. Чрез разнообразни системи за следене македонското контраразузнаване е подслушвало 4286 телефонни номера без да има нужното за това правосъдно решение. От публикуваните подслушвани диалози през 2015 година стана ясно, че Миялков управлява правосъдната система и брутално подрежда кой да бъде задържан и на кого да бъде лишен бизнесът.

 Орце Камчев

Орце Камчев

Едни от най-известните и най-богати предприемачи от Северна Македония, Орце Камчев, е последният, попаднал в черния лист на Съединени американски щати. Камчев е глобен от Министерството на финансите на Съединени американски щати за корупция, пране на пари, подкупи и застрашаване на сигурността на Западните Балкани.

„ Камчев злоупотреби с позициите си с присъединяване си в корупционни дейности, за сметка на демократичните институции и жителите на РСМ “, сподели заместник-секретарят на министерството в дирекцията за битка с тероризма и финансовото разузнаване, Брайън Нелсън.

От министерството осведомиха, че „ Камчев се е занимавал с корупция, корист със служебно състояние, пране на пари и различен закононарушения в продължение на едно десетилетие. Тези закононарушения са осъществявани от 2000 година “

През 2020 година Камчев беше наказан за пране на пари в аферата „ Парцели от Водно “. По друго обвиняване той се призна за отговорен, като беше упрекнат за присъединяване в незаконна група, измами, пране на пари и други тежки бизнес нарушавания. От финансовото министерство на Съединени американски щати оповестяват, че Камчев е употребявал своето състояние за операции на правосъдната система на РСМ в негова изгода.

По време на властническия режим на Никола Груевски, Орце Камчев е най-могъщият и авторитетен предприемач, в това число в медиите, където притежаваше мощни издателски къщи, включително и такива за агитация против България.

 Александър Вулин

Александър Вулин

Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати (OFAC) глоби Александър Вулин, шеф на Агенцията за сигурност и информация на Сърбия. Вулин е една от най-приближените фигури на сръбският президент Александър Вучич.

Съединени американски щати държат Александър Вулин виновен за неговите корупционни и дестабилизиращи дейности, които също са „ улеснили злонамерените действия на Русия в района “.

Службата за надзор на задграничните активи оповестява още, че Вулин е забъркан в транснационална проведена престъпност, противозаконни интервенции с опиати и корист с обществени длъжности. „ Вулин поддържа взаимноизгодни връзки с посочения от Съединени американски щати сръбски търговец на оръжие Слободан Тешич, като оказва помощ да се подсигурява, че противозаконните оръжейни доставки на Тешич могат да се движат свободно през границите на Сърбия “.

Според министерството на финансите на Съединени американски щати дейностите на Вулин са засилили корупцията в ръководещите институции на Сърбия, като включват потребление на властта му за персонална полза, в това число присъединяване в група за трафик на опиати.

„ Той е употребявал обществените си позиции, с цел да поддържа Русия, улеснявайки злонамерените действия на страната, които утежняват сигурността и стабилността на Западните Балкани и предоставяйки на Русия платформа за разширение на въздействието си в района “.

OFAC дефинира Вулин като виновен за или за съизвършител, директно или непряко, в корупция, обвързвана със Западните Балкани.

 Милорад Додик

Милорад Додик

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик е поставян два пъти в " черния лист " на Съединени американски щати, първия път през 2017 година за възпрепятстване на Дейтънското спокойно съглашение, а по-късно Съединени американски щати му постановиха спомагателни наказания през януари предходната година, заради присъединяване му в корупционни практики и подкопаване на Дейтънското съглашение. Англия също наложи наказания на Додик.

При новината за санкциониране на Александър Вулин, Додик възкликна гордо в медиите: " Братко, добре пристигнал в клуба на глобените! “

Съединени американски щати постановиха наказания и на свързаната с него телевизионна станция Alternativna Televizija (Алтернативна телевизия - ATV) в отговор на „ корупционните дейности на Додик и продължаващите закани за стабилността и териториалната целокупност на Босна и Херцеговина.

" Додик подкопава институциите на БиХ, като приканва за изземване на държавни пълномощия и дава ход на основаването на паралелни институции в ентитета Република Сръбска (РС) на БиХ ", се споделя в заповедта.

В прессъобщението на Министерството на финансите се акцентира, че Додик " е превеждал пари непосредствено от обществени сдружения към ATV за корупционни цели. През последните години Додик доста е нараснал финансирането на ATV и е взел участие в злонамерени акции за въздействие в обществените медии посредством ATV, с цел да разгласява наличие, което подкрепя неговите политически и персонални цели ".

Съединени американски щати предизвестиха, че ще обмислят наказания против Додик поради сепаратистката му активност в Босна и Херцеговина. Додик не се подчини на предизвестията и през ноември 2021 година сръбският ентитет в Босна и Херцеговина гласоподава за овакантяване на основни държавни институции, а точно босненската войска, както и правосъдната и данъчната система.

Според новоналожените наказания " цялото имущество и ползи от собствеността на горепосоченото физическо и юридическо лице, които се намират в Съединените щати или са във притежание или под контрола на американски лица, се блокират и би трябвало да бъдат докладвани на Службата за надзор на задграничните активи към Министерството на финансите ". Освен това на всички американски физически или юридически лица се не разрешава да правят преводи с Додик или ATV.

През 2017 година Съединени американски щати още веднъж постановиха наказания против тогавашния президент на Република Сръбска (РС, част от Босна и Херцеговина) Милорад Додик. Както изясни тогава Министерството на финансите, решението се основава на изпълнителна заповед, която разрешава " налагането на наказания против лица и организации, които подкопават или могат да подкопаят рамковото спокойно съглашение от 1995 година ", известно като Дейтънското съглашение. Според Министерството на финансите Додик " интензивно е попречил " използването на този документ.

Компанията зад шпионския програмен продукт Predator

На 18 юли тази година Съединените щати включиха в черния лист компания, за която се твърди, че е употребила шпионски програмен продукт за хакване на телефоните на съперници. Министерството на търговията заяви, че основаното в Северна Македония поделение на Cytrox е включено в листата на субектите, който строго лимитира американците да вършат бизнес с тях.

Министерството на търговията добави, че Cytrox се занимава с експлойти за навлизане в ИТ системи, " застрашавайки неприкосновеността на персоналния живот и сигурността на лица и организации по целия свят ".

Действията бяха подхванати, откакто и доставчикът на така наречен наемнически системи за наблюдаване беше упрекнат, че е доставял шпионски програмен продукт, който е бил открит в телефоните на политическите съперници на държавното управление.

Според компанията за киберсигурност Talos, Cytrox стои зад шпионския програмен продукт, наименуван Predator. Според лабораторията The Citizen Lab към Университета в Торонто, която изследва хакерството и шпионския програмен продукт, Predator е бил употребен за хакване на египетския политик в заточение Айман Нур, както и на египетски ефирен публицист, чиято идентичност е непокътната в анонимност. Междувременно през януари гръцкият орган за отбрана на данните санкции Intellexa с 50 000 евро за отвод да сътрудничи на следствието на потреблението на Predator за шпиониране на гръцки политически опозиционни водачи, публицисти, военни началници и други. В отчет от 2021 година Гражданската лаборатория съобщи, че Cytrox и нейният инструмент Predator са част от " Алианса Intellexa ". Intellexa е основана от някогашния офицер от разузнаването на израелските отбранителни сили Тал Дилиан, който преди този момент е бил обвързван с NSO Group, основател на известния шпионски програмен продукт Pegasus. " Форбс " заяви, че Дилиан е поел Cytrox през 2019 година, с цел да трансформира Intellexa в " повсеместен магазин " за хакерски услуги и артикули за електронно наблюдаване. Според маркетинговите материали Intellexa е предложила на клиентите си опция за хакване както на IOS на Apple, по този начин и на операционните системи Android.

Подобен шпионски програмен продукт " съставлява изразителен и възходящ риск за контраразузнаването и сигурността на Съединените щати, в това число за сигурността и сигурността на американския държавен личен състав и техните фамилии ", сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Този шпионски програмен продукт се употребява и за репресии и нарушение на човешките права, " в това число за заплашване на политически съперници и ограничение на инакомислието ", добави Блинкен.

Относно Северна Македония американският дипломат там Анджела Агелер разгласи, че ще има още хора от страната, които ще попаднат в черния лист.

" Това е доста сериозен въпрос. Има няколко лица и организации, които са под контрол във всеки един миг ", изясни Агелер.

Посланикът на Съединени американски щати добави, че корупцията не би трябвало да се толерира и от правосъдната власт и други институции зависят последващите дейности.

" Злоупотребата със служебно състояние, прането на пари, подкупите, освен нарушават доверието в правосъдните институции, само че и съставляват изменничество към жителите на тази страна. За да преодолее Северна Македония всички провокации, които стоят пред нея, както и да форсира участието си в Европейски Съюз, корупцията не би трябвало да продължава по този метод. Виновните би трябвало да дават отговор за дейностите си ", акцентира Агелер.

Както БГНЕС заяви, в околните дни се чака Черният лист на Съединени американски щати с имена на известни лица от Западните Балкани да набъбне с най-малко още 10 души. /БГНЕС

----------

Разследването е квалифицирано от Международния отдел на БГНЕС.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР