За бразилците той ще остане в историята като най-популярния президент

...
За бразилците той ще остане в историята като най-популярния президент
Коментари Харесай

Луис Инасио Лула да Силва – Падналият великан

За бразилците той ще остане в историята като най-популярния президент в миналото и просто като „ Лула ” (ударението напред). Синът на необразовани земеделци, научил се да чете едвам на 10, а на 12-годишна възраст (вече втори клас) напуснал учебно заведение и почнал първата си работа като лъскач на обувки, с цел да оказва помощ на фамилията си.

Израсъл през редиците на профсъюзното придвижване на металурзите в Бразилия до лидерския пост и стоял лице в лице с военната тирания. Радетел за пълноправие, достигнал до президентското място след три несполучливи опита и за осем години отпред на страната измъкнал милиони нейни жители от дълбока беднотия.
За света, Луис Инасио Лула да Силва е оня харизматичен космат и ухилен южноамерикански президент, който през 2010 година списание „ Тайм ” включи в листата си на най-влиятелните хора на планетата. Посредничил за нормализирането на връзките на Запада с Иран, и гласове в апелите за предварителна защита и преодоляване на следствията от световното стопляне.

За нас в България Луис Инасио Лула да Силва е може би (ако въобще) по-познат като някогашния шеф и предшествник на „ нашата президентка ” на Бразилия Дилма Русеф. За която се постарахме скоропостижно да забравим с импийчмънта й преди година и половина. Но пък министър председателят Бойко Борисов евентуално ще си остане вечно със загатна от епохалната държавна разходка до Рио за встъпването й в служба при започване на 2011 година И разказваната от осведомени лица история за съвсем съдбовната пура, запалена от него и тогавашния външен министър Николай Младенов, след внезапно нанагорнище на висока надморска височина. Устойчиви се оказали и двамата, де, както знаем. За положително или за неприятно.

Но да не се разсейваме с хипотези и хипотенузи. Името на Луис Инасио Лула да Силва, още веднъж последните дни е в потока на интернационалните вести с информацията, че и на последна инстанция бе приет за отговорен от самостоятелната (и укрепена и с негови усилия) правосъдна система на страната по обвинявания в корупция и пране на пари. С което влезе в историята освен като най-популярният бразилски политик в миналото, само че като първият някогашен президент на Бразилия, който влиза в пандиза, от възобновяване на демокрацията през 1980-те насам. Самият Лула отхвърля правосъдното гонене, като опит на съперниците му „ да спрат визията му за бъдещето на Бразилия ” под контрола на неговата Партия на служащите. Верните му последователи го държаха с телата си, а в последните часове от траялата два дни сага и срещу волята му, в постройката на профсъюза на металурзите в Сан Бернардо до Кампо, с цел да не се предава на полицията. Което Лула в последна сметка направи и стартира да излежава своята 12-годишна присъда, до момента в който редом бе разгласен и за главния претендент на Партията на служащите на идните през октомври избори за президент. От които той сигурно ще бъде дискфалифициран през август от Централната изборна комисия на страната, поради признатия по негово време закон, който не разрешава на наказани лица да се кандидатират за избираеми постове. Но пък до тогава Лула ще може да води акцията на партията си от пандиза. Следите ли схемата? Да, в Бразилия политиката се играе и в условия на господство на закона.

А за самия Луис Инасио Лула да Силва какво да прибавим?! На първо място, това не е рожденото му име. Бившият президент е роден на 27 октомври 1945 година в селцето Каетес (макар и в акта му за раждане да е записано 6 октомври – както казахме, Бразилия), в североизточните елементи на страната, като седмото от осемте деца на Аристидис Инасио да Силва. Съгласно традициите на португалоезичните култури, по рождение младият Луис получава като второ име едно от двете на майка си, в тази ситуация Ферейра, и едно от двете на татко си. Тоест, той е роден като Луис Инасио Ферейера да Силва, което трансформира законно през 1982 година, заменяйки майчиното си име с „ Лула ”. Което е галено от Луис, също по този начин може да значи „ калмар ”, само че на първо място цели да го диференцира като обществена персона от всички други „ да Силва ” измежду 208-милионното население на Бразилия. Популярна фамилия е някак си. В годината, в която трансформира името си, Лула към този момент е одобрен профсъюзен водач на металурзите, уредник на огромни стачки и с помощта на военния режим, неколкократен пандизчия. Две години по-рано е основал Партията на служащите и с рухването от власт на военачалник Жуау Фигерейдо през 1985 година я включва в политическия живот на Бразилия. Работниците вземат участие в написването на новата конституция на страната, а през 1989 година Лула се кандидатира за първи път за президент. Неуспешно, както тогава, по този начин и през 1994 и 1998 година против консервативни претенденти. Пробивът му идва през 2003 година и продължава два следващи мандата като президент до 1 януари 2011 година И за тази година се е прицелил още веднъж, през решетките.

Паднаха дружно с Дилма Русеф

Ефектът на доминото, който повлече Лула към пандиза, стартира с спорното решение на неговото протеже и правоприемник на президентския пост Дилма Русеф да го назначи за шеф на кабинета си на 17 март 2016 година, две години след преизбирането си за втори мандат. За бразилското правораздаване това беше възприето като ход, който се пробва да избави Лула от правосъдно гонене, и половин час след оповестяването на новината, функционалностите на президента Русеф бяха замразени, поради корист със служебно състояние. И против нея стартира процедура, която в последна сметка й коства поста. В Бразилия го вършат по този начин.

ЗА НЕГО

Издигна
страната си

Под ръководството на Лула, Бразилия се трансформира в осмата най-голяма стопанска система в света, над 20 милиона души излязоха от дълбока беднотия, а Рио де Жанейро завоюва правото да провежда Летните олимпийски игри през 2016 година, които за първи път се организираха в Южна Америка. Толкова доста нефт беше открит в териториалните води на Бразилия, че енергийните специалисти заговориха за превръщането на страната в международен експортьор. (…) Страната му подаде ръка на Африка, с цел да помогне за възстановяване на земеделското произвеждане, в което се трансформира в неоспорваният водач в Южна Америка.
Хуан Фереро,
американски публицист

Това е покруса
Присъдата (б.р. – за корупция и пране на пари) трансформира Лула в воин от покруса. Трагедия освен за самия Лула, само че и за цяла Бразилия. Защото в тази политически поляризирана страна, осъждането на някогашен президент, неведнъж незаслужено, значи и наказание на водените от него политики. Лула е съдействал доста за Бразилия през целия си живот и достиженията му заслужават дълготрайно самопризнание.
Астрид Пранге,
немски публицист

Водещият претендент
Според всички социологически изследвания, Лула е водещия претендент на идните през октомври президентски избори. Вкарването му в пандиза в този момент, когато други политици, изправени пред доста по-тежки обвинявания в корупция, са още на независимост, в това число неизбраният президент Мишел Темер, насочва ясно обръщение към бразилските небогати: олигарсите ще направи всичко по силите си, с цел да саботират всеки опит за лишаване на привилегиите им.
Мариана Прандини Асис, бразилски юрист.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР