За Бога, братя, не... дишайте!Помните ли този ироничен призив от

...
За Бога, братя, не... дишайте!Помните ли този ироничен призив от
Коментари Харесай

Дишането невъзможно! Това шега ли е...

За Бога, братя, не... дишайте!

Помните ли този подигравателен апел от преди 2 години? Е, в този момент е повече от настоящ. След месеци, в които сякаш носихме маски, само че някак принудително, в този момент всички търсим ефикасна отбрана. Този път не против Covid-19, а... против въздуха, който дишаме! Ако този коктейл сега надали може да се назова тъкмо въздух.

Според данните на гражданската система за премерване на въздуха airbg почти в цяла София има замърсяване, като тук-там концентрацията на фини прахови частици е 3 до 4 пъти над нормата.



От Общината правят инспекции на огромните строителни обекти и наблюдават за горене на боклуци навън. Буферните паркинги са безвъзмездни през днешния ден, с цел да се подтикват хората да слязат от колите си най-малко за малко, само че дано сме реалисти – това е прахуляк в очите. И фини прахови частици в белите дробове.
Къде дишането е най-невъзможно?
По региони, най-мръсен въздух тази заран е регистриран в кварталите Павлово, Хиподрума, Люлин, Надежда, Модерно предградие, Западен парк, Захарна фабрика, Красна поляна, Орландовци, Овча купел, Бъкстон, Хладилника, Манастирски ливади, Дианабад, Яворов, Младост, Горубляне. Май изредихме целия град? 

Ако имате шанса да живеете в Панчарево, да вземем за пример, не ходете на посетители или по работа в тези квартали. Но това не е решение на казуса.

С данните от днес София се подрежда на 15-о място в света по замърсен въздух през днешния ден. На първо място по замърсяване е Делхи   в Индия, следват градове в Пакистан, Афганистан и още няколко града в Индия, които са на първите челни места по замърсен въздух. Краков в Полша държи шестото място, а Милано в Италия- деветото.

С най-чист въздух през днешния ден са Скопие в Северна Македония, Сидни в Австралия и Ташкент в Узбекистан.

Проблемът с мръсния въздух не е единствено в София, а и в още няколко общини като Перник, Благоевград, Бургас, Варна, Плевен. България не може да душа. Буквално.



Най-опасен е въздухът на местата, маркирани с лилаво, следват алените и оранжевите. 
Какво знаем за ФПЧ?
Фините прахови частици са фини, точно тъй като не могат да бъдат видяни с просто око. По този метод единственото, което ни остава, е да се доверим за тяхната същина на науката и извършените проучвания.

Много постоянно, обаче, ние виждаме с просто око по този начин наречения смог, който се образува точно от фини прахови частици, димни прахови частици и серен диоксид. Самото название подсказва, че фините прахови частици са формирани от твърди частици, дребни водни капчици и в допълнение адсорбирани на повърхността им други химически вещества (органични съединения, метали, алергени под формата на фрагменти от полени, плесени, спори).

Здравните резултати, зависят от размерите, от химическия състав и от сектора на дихателната система, до който доближават. 

Частиците над 10 микрона в диаметър, доближават единствено до горните отдели на дихателната система, където се задържат и отстраняват от ресничестия епител.   

По-фините частици (под 10 микрона в диаметър) доближават до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни болести, грип или астма са най-уязвими към високи стойности на ФПЧ.

Очаквайте специфичната ни селекция от билки и техники, които спомагат за пречистване на белите дробове! До тогава - носете маски против фини прахови елементи и... не проветрявайте домовете си.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР