За боеве в Северен Афганистан между различни фракции на талибаните

...
За боеве в Северен Афганистан между различни фракции на талибаните
Коментари Харесай

Сблъсъци сред талибаните в Афганистан?

За боеве в Северен Афганистан сред разнообразни фракции на талибаните заяви Интерфакс.

До конфликтите се е стигнало откакто непризнатото от интернационалната общественост държавно управление в Кабул, в което доминират пущуните, е издало заповед за арест на командира на узбекските отряди на талибаните Махмуд Алама. Решението са задържането на лидера е провокирало въоръжена опозиция измежду сънародниците му, които изгонили представителите на талибаните-пущуни от град Маймана.

Според Фронта за национална опозиция, главен конкурент на талибаните в азиатската страна, двете страни в спора са дали жертви са и пущуните са призовали узбеките да седнат на масата за договаряния.

От друга страна, почитан представител на талибаните в Кабул е отрекъл да е имало конфликтите и декларирал, че обстановката в цялостен Афганистан е под надзор.

Според съветската осведомителна организация конфликтите, в случай че е блага такива, са били по-скоро на етническа основа. Пущуните (над 40 на 100 от популацията на страната) са иранци и приказват индоевропейски език. Узбеките (приблизително 10 % от жителите на Афганистан), са тюрки, добави Интерфакс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР