За блокчейна се говори много, но е добре да вникнем

...
За блокчейна се говори много, но е добре да вникнем
Коментари Харесай

9 индустрии обърнати с краката нагоре заради блокчейна

За блокчейна се приказва доста, само че е добре да вникнем малко повече в същността на тази технология.


Блокчейнът е верига от блокове, като във всеки блок е записана избрана информация, маркирано е времето и има данни за предходния блок от веригата. Блоковете се свързват в веригата благодарение на криптографски технологии и комплицирани математически логаритми. По този метод се обезпечава свързаността и хронологичната целокупност на веригата.

Погледнато по-широко, блокчейнът е разпределена база данни. Блоковете с информация се съхраняват във възлите на блокчейна, а копията въз основата за всеки от тях непрестанно се обновяват. По този метод, данните в който и да е блок, включен в блокчейна не могат да се трансформират. Възможно е единствено прибавянето на нови блокове в края на веригата.

Възлите в основаната по този метод мрежа са равни между тях. Никой не ги, а и не може да ги управлява ръчно; няма какъвто и да е команден център – само безпристрастни математически логаритми и протоколи. По този метод блокчейнът е безусловно самостоятелен от държавни управления, банки и така нататък

Блокчейнът е напълно децентрализирана система, която се ръководи самостоятелно. Да се вземе контрола върху тази система е напълно неизгодно, тъй като са нужни прекалено много запаси и изключително време.

Важно е да се каже, че в блокчейн може да се записва всякаква информация – освен транзакции, само че и всичко друго. С тази специфичност, че никой не може със задна дата да промени информацията във към този момент подредената верига от блокове.

Блокчейн технологията може да се употребява за основаването на обществена счетоводна книга, за надеждно записване на медицински данни и още доста други. Блокчейнът към този момент се употребява в редица промишлености и мощно трансформира тяхната работа. Нека разгледаме къде по-точно тази технология извършава най-големи промени.
1Банковата промишленост
Блокчейн технологията има капацитета да реши няколко значими казуса, пред които е изправена банковата промишленост към сегашен ден. По принцип, банките съхраняват парите на своите клиенти и извършават парични прехвърляния.

Блокчейнът предлага сигурна система, която осъшествява непрестанно и надеждно документиране на милионите транзакции, които се осъществят всеки ден в банковата промишленост. Технологията може доста да понижи риска с обезпечаването на сигурни записи. Освен това, прехвърлянето на парите може да става доста по-бързо и по-евтино посредством децентрализираната система на блокчейна.
2Недвижими парцели
Всеки който в миналото е купувал или продавал жилище, доста добре знае какъв брой доста документи има при покупко-продажбите с недвижими парцели. Блокчейн технологията може да промени обстановката и да отстрани главоболието, причинявано от тези документи.

Чрез потреблението на блокчейн, всички документи и записи на транзакциите могат да се записват надеждно с доста по-малко работа и старания, и при доста по-малки разноски.

Най-фрапиращото е, че тази технология може да се употребява за основаването на смарт контракти, които позволяват финансиране, единствено когато са изпълнени заложените в тях условия.

И още, доста хора на личен тил са се убедили, какъв брой са високи комисионните на сътрудниците по недвижими парцели. Обикновено стартират от 6% от цената на договорката, При потреблението на блокчейн този % пада единствено до 1%, тъй като се отстраняват медиаторите и процентите за тях, а разпределената архитектура остава целия развой в ръцете на личните на жилищата и купувачите.

Използването на интелигенти контракти със заложени условия в блокчейн, от осъществяването на които зависи затварянето на договорката с неподвижен парцел, в действителност може да промени този бизнес.
3Здравната промишленост
Здравната промишленост има потребност от обилни усъвършенствания в съхраняването на медицинските картони, записи и данни, тъй като съществуващата немалка опция за неточности, измами и изгубени картони срутва доверието сред лекари и пациенти.

Блокчейн технологията бързо може да промени това състояние на нещата и да ускори доверието в тази област посредством надеждното запазване на медицинските досиета, които могат бързо и безвредно прехвърляни към лекарите и оторизираните лица.

Редица медицински институции към този момент внедряват блокчейна.
4Правната промишленост
Технологията на биткойна може радикално да промени някои правни области, тъй като е в положение да съхранява документи и данни. Така да вземем за пример, могат да бъдат прекъснати правосъдните разногласия, по отношение на волята на умрял човек и документите обвързвана с това.

Съответните записи, в това число и наследствата, съхранявани в блокчейна, могат да бъдат бързо и надеждно тествани, а всички промени в документите – удостоверени и съхранени.

Блокчейн технологията може да отстрани правните проблеми, свързани с наследяването на криптовалута. Тази технология в действителност може да отстрани продължителните правосъдни каузи по отношение на цифровото завещание.
5Криптовалутната индустрия
Много икономисти, IT специалисти и финансисти смятат, че цифровите пари са бъдещето, тъй като благодарение на биткойна могат да бъдат бързо и несъмнено прехвърляни и закрепени.

Въпреки това, майнингът, инспекцията и удостоверяването изискват голяма изчислителна мощ. Всичко това коства на потребителите прекалено много скъпо време и пари.

Най-новото в тази област е Zen протоколът, който взема решение най-важните проблеми при криптовалутите. Използват се интелигентни контракти, с които авансово се знае какъв брой калкулации изисква всеки контракт и в случай че няма задоволително мощ за поддръжката на този контракт, то той няма да се извърши.
6Политиката
В редица страни партиите и държавните управления са упреквани и се упрекват в манипулиране резултатите от изборите.

Но това няма да е допустимо, в случай че се употребява блокчейн, в който ще се реализира регистрирането и инспекцията самоличността на гласоподавателите, броенето на гласовете ще става автоматизирано и ще се подсигурява, че се регистрират единствено законните гласове.

Може да се каже, че в някои страни дните на повторното броене на гласовете и драмите, свързани с това, към този момент са в предишното.
7Стартъп промишлеността
Хиляди започващи компании, които търсят вложения, не могат да намерят нужните вложители, без да бъде застрашена сигурността на техните хрумвания. Може да се каже, че и вложителите нямат подобаващ метод да се срещнат с фирмите, които се интересуват от тях.

Блокчейн технологията може да промени това и в действителност процесът към този момент стартира. Компании като Pitch Ventures основават нужните връзки сред стартъпи и вложители. Предприемачите основават резюмета на своите артикули и услуги в смарт договорите на Ethereum, посредством което се основава една сигурна и надеждна бизнес среда.
8Видео промишлеността
Към 2021 година се чака видеото да образува 82% от целия интернет трафик, а блокчейн технологията може да изиграе основна роля при децентрализирането на видео услугите.

Децентрализираното шифроване, запис и разпространение на наличие доста ще понижи разноските за видео трафик. Очакват се икономии в размер на $30 милиарда.
9Образователната промишленост
В тази област се чакат обилни софтуерни пробиви в границите на една в този момент зараждаща нова версия на интернет. съчетаваща блокчейн, криптовалути и виртуална действителност.

Този нов интернет се назовава 3DInternet и е в положение да сътвори световна класна стая, каквато не сме виждали до момента. В тази област интензивно работи компанията SocratesCoin.

SocratesCoin основава световна общественост от преподаватели, студенти, кампуси и образователна стратегия. Ученици могат да бъдат хора на всякаква възраст, просвета и местонахождение.

Блокчейн технологията обезпечава сигурен и елементарно проверим метод за записване и прекачване на данни. Тя може да промени нашето всекидневие и да обърне с краката нагоре всяка промишленост, която употребява данни и/или транзакции.

Независимо дали всички харесват новата технология, няма по какъв начин да не се съгласим, че спомагателната сигурност на финансовите данни ще обезпечи повече успокоение на всички.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР