За близо два месеца българските танцьори ще покажат 40 спектакъла

...
За близо два месеца българските танцьори ще покажат 40 спектакъла
Коментари Харесай

Балетът на Старозагорската опера с престижно турне в Германия и Нидерландия

За близо два месеца българските танцьори ще покажат 40 спектакъла на едни от най-престижните подиуми в двете страни. Така артистите стават част от огромната коледна традиция през декември, която просто не е изпълнена до дъно, в случай че по празниците фамилиите не гледат „ Лешникотрошачката " или „ Лебедово езеро ".

Само седмица откакто Нидерландия наложи несъгласие на България за влизането ѝ в Шенген, 100 български балетни актьори и музиканти изправят на крайници публиката в Ротердам. Защото българското изкуство от дълго време няма потребност от специфична виза, с цел да покорява публиката в Европа. Доказва го балетът на Стара Загора, който към този момент постанова себе си не като национална, а като интернационална марка на международната балетна сцена. Но и в този пробив има доза политика.

" Липсата на съветските балетни компании в света отвори пазара необикновено, само че както знаем пазарната стопанска система има своите правила, представянето на една натрупа е обвързвано с равнището и с престижа на организацията, която показва тази компания. Това е отново въпрос на качество т.е. те търсят и намират най-хубавото качество, което може да ги показа в Европа на тези подиуми ", разяснява Силвия Томова – артистичен шеф на балета на Държавна опера – Стара Загора.

Агенцията, която кани българските актьори, към този момент над 20 години непроменяемо показва спектакли на „ Лешникотрошачката “ и „ Лебедово езеро “ по Коледа на големия белгийски, немски и холандски пазар. Да се задържиш толкоз дълго в тази орбита е просто невероятно без висок аршин при избора на балетните трупи.

" Театрите ме познават с тези спектакли, тъй че по някакъв метод не беше комплицирано, само че тук идва момента да убедиш публиката, че качеството още веднъж ще е толкоз положително, колкото е било преди. Когато става дума за равнището на спектаклите, за качеството на спектаклите, мисля, че балетът на Стара Загора не е по-малко добър от доста съветски трупи. Със сигурност не ", съобщи Стефан Брюйн от импресарска организация „ Рут де Граф и Стефан Брюйн “.

А изкуството на българските актьори e безапелационно. Разбираме го по възторжените аплаузи на холандците, които имат славата на сложна и резервирана аудитория.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР